In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Omstreden islamitische prediker toegang tot Nederland geweigerd

De Australische islamitische prediker Mohamed Hoblos komt dit weekend niet naar Utrecht. Demissionair minister Yesilgöz van Justitie laat weten dat hij Nederland niet in mag.

Hoblos wilde een bezoek brengen aan de Jaarbeurs om daar op uitnodiging van de stichting Dawah Groep te spreken. Maar in een video op Facebook liet hij al weten dat hij niet aanwezig zal zijn omdat hem de toegang is ontzegd.

Een woordvoerder van Yesilgöz bevestigt dat Hoblos Nederland niet in mag. "Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar voor mensen die extremistisch gedachtegoed uitdragen is in Nederland geen plaats."

Volgens de woordvoerder staat Hoblos geregistreerd in het Schengen Informatie Systeem, waarin Europese landen informatie over bijvoorbeeld gezochte personen, vermissingszaken of extremisten delen. "Daarom zal deze persoon de toegang tot Nederland worden geweigerd."

Burgemeester tegen komst

Eerder liet burgemeester Dijksma van Utrecht weten tegen de komst van Hoblos te zijn. Aanleiding was een bericht uit De Telegraaf, die schreef dat Hoblos een haatprediker is die radicale uitspraken doet.

"Ik vind dat als iemand zulke extreme uitlatingen doet, hij dan in Utrecht geen podium moet krijgen", zei de burgemeester tegen persbureau ANP. "In onze stad is altijd ruimte voor dialoog en meningsuiting, maar niet voor oproepen tot geweld en haatzaaien. We hebben contact met de Jaarbeurs en de veiligheidsdiensten over de bijeenkomst en de duiding hiervan."

Een woordvoerder van Dijksma stelde dat het niet aan de gemeente is om Hoblos' bezoek te verbieden. De gemeente was wel met de Jaarbeurs en de organisatie in gesprek om te bekijken wat de mogelijkheden waren.

Politieke partijen bezorgd

Eerder vandaag werd duidelijk dat in de Tweede Kamer zorgen leefden over de mogelijke komst van de prediker dit weekend. ChristenUnie, SGP, BBB, VVD en CDA waren bang dat hij extremistische uitspraken zou doen en hadden vragen gesteld aan Yesilgöz en staatssecretaris Eric van der Burg (Migratie). Zij drongen aan op een inreisverbod voor de prediker.

Ook in de Utrechtse politiek waren zorgen, meldt RTV Utrecht. Zo hebben de gemeentelijke fracties van VVD, ChristenUnie, Horizon en Utrecht Solidair schriftelijke vragen gesteld over het nu afgeblazen bezoek.

Advertentie via Ster.nl