Jachten in Monaco
NOS Nieuws

EU scherpt antiwitwasregels aan, ook voetbalclubs moeten opletten

  • Aïda Brands

    redacteur Brussel

  • Aïda Brands

    redacteur Brussel

Het Europees Parlement en de EU-landen zijn het gisteravond politiek eens geworden over strengere antiwitwasregels. Zo moeten voetbalclubs in de toekomst goed controleren wie hun sponsoren zijn en waar het geld vandaan komt. Ook zal beter worden bijgehouden wie precies dure auto's, jachten of privéjets aanschaffen.

Banken en accountants moeten al een tijdje verdachte transacties in de gaten houden en deze doorgeven aan de overheid. Bijvoorbeeld als meer dan 10.000 euro wordt overgemaakt. Maar in heel veel andere sectoren waar grote sommen geld in omgaan is het toezicht minder scherp.

Bijvoorbeeld in de sportsector. Onlangs bracht het NRC nog aan het licht dat voetbalclubs Ajax en PSV geld kregen van Aziatische gokbedrijven waarvan eigenlijk helemaal niet duidelijk was wie de eigenaren precies waren. Volgens de EU moet dat straks niet meer kunnen. Voetbalclubs moeten goed uitzoeken wie hun sponsoren zijn en dit doorgeven aan de overheid.

Dure auto's en jachten

Maar het zijn niet alleen de voetbalclubs die moeten gaan bijhouden van wie ze grote sommen geld krijgen. Straks moeten ook grote transacties van luxegoederen zoals jachten, privéjets en auto's worden doorgegeven.

Het zijn dan niet langer alleen de banken of andere financiële instellingen die een meldplicht hebben. Ook notarissen, advocaten en bijvoorbeeld autohandelaren moeten aangeven bij de overheid wie er een grote aankoop heeft gedaan. Wanneer een auto van meer dan 250.000 euro of een jacht of privéjet wordt gekocht van meer dan 7,5 miljoen euro dan moet dit worden doorgegeven.

De EU probeert al jaren witwaspraktijken tegen te gaan. Door de oorlog in Oekraïne is druk toegenomen om verdachte transacties beter bij te houden. "Toen we op de jacht op Russische oligarchen begonnen, zagen we waar het geld allemaal verstopt was, zoals in dure auto's en jachten. Die duistere hoekjes moeten we nu verlichten", zegt PvdA-Europarlementariër Paul Tang. Hij werkte namens het Europees Parlement het afgelopen jaar aan de nieuwe regels.

Volgens Tang is er de afgelopen jaren al veel gebeurd om witwassen te bestrijden. Zo zijn er speciale overheidsinstanties in de EU-landen in het leven geroepen die verdachte transacties in de gaten houden. In Nederland is het Financial Intelligence Unit Nederland. Straks krijgen deze instanties in Europa dus veel meer en specifiekere data.

Toch valt er volgens Tang nog veel te verbeteren. Zo verschilt het per land wanneer je precies een eigenaar bent. Ook daar moet nu een einde aankomen doordat er een Europese definitie van eigenaarschap is gekomen.

Ook op het gebied van Europese samenwerking vielen volgens Tang nog stappen te zetten. "Momenteel is de EU nog een lappendeken van 27 nationale aanpakken. Europa dreigt hierdoor een witwaswalhalla te worden", zegt Paul Tang.

Eind december bereikte de EU al een akkoord over een nieuwe Europese toezichthouder, AMLA. Deze toezichthouder moet ervoor gaan zorgen dat landen meer met elkaar gaan delen en beter gaan samenwerken in de aanpak witwascriminelen.

De komende twee maanden zal worden besloten in welke Europese stad deze nieuwe toezichthouder zal komen. De hoop is dat deze nieuwe instantie het criminelen een stuk moeilijker zal maken hun geld wit te wassen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl