Premier Rishi Sunak verdedigt de wet in het Lagerhuis
NOS Nieuws

Brits Rwanda-plan overleeft tweede stemming in Lagerhuis

De Britse premier Sunak heeft de meeste Conservatieve partijgenoten in het Lagerhuis ervan kunnen overtuigen voor de omstreden Rwanda-wet te stemmen. Het wetsvoorstel kreeg 320 stemmen voor en 276 tegen. Onder de tegenstemmers waren slechts elf Conservatieven. Begin december overleefde de migratiewet al een eerste stemming in het Lagerhuis.

De Safety of Rwanda (Asylum and Immigration) Bill is bedoeld om een eerder plan om asielzoekers naar Rwanda te sturen nieuw leven in te blazen. Die methode moet migranten die de oversteek over het Kanaal willen wagen afschrikken. De eerdere versie werd door de rechter tegengehouden omdat Rwanda geen veilig land zou zijn. Sindsdien hebben het VK en Rwanda een verdrag getekend dat de bescherming van asielzoekers moet garanderen.

De stemming van woensdagavond volgde op een opstand van zo'n zestig Conservatieven die een strengere wet wilden, met beperkter beroepsmogelijkheden voor asielzoekers. Twee vice-partijvoorzitters legden hun functie neer om zich aan te kunnen sluiten bij het verzet binnen de partij.

Geen gelopen race

De rebellie bij de Tories zou de Rwanda-wet in gevaar brengen, en daarmee ook de regering van Sunak, die zijn politieke lot min of meer heeft verbonden aan het Rwanda-plan. Pas toen een van de voorstanders de Lagerhuisleden voorhield dat "het deze wet is, of helemaal geen wet", gaven de meeste opstandige partijgenoten hun verzet op.

Daarmee is het nog geen gelopen race voor Sunak. Het wetsvoorstel moet nog door het Hogerhuis, en bovendien is de kans groot dat ook deze versie van de wet bij de rechter wordt aangevochten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl