NOS Sport

Ondanks 'enorme klotedag' op EK blijft handballer Steins dromen van de Spelen

Handbalinternational Steins optimistisch ondanks tegenslag: "Olympische droom is er zeker nog"

"Een enorme klotedag." Zo verwoordt uitblinker Luc Steins kort maar krachtig het gevoel bij de Nederlandse handballers na de 29-28 nederlaag in de thriller tegen Zweden, maandag op het Europees kampioenschap.

Daarmee doelt Steins niet alleen op de nederlaag zelf en het mislopen van de groepswinst en daarmee twee bonuspunten voor de hoofdronde, maar ook op het wegvallen van zijn teamgenoot Samir Benghanem.

De cirkelspeler scheurde tegen Zweden de voorste kruisband van zijn linkerknie en is de rest van het toernooi uitgeschakeld. Dat is een aderlating voor de ploeg van bondscoach Staffan Olsson, die op dit EK ook al niet kon beschikken over de met een ontstoken hartspier kampende topspeler Kay Smits.

'Enorm harde klap'

"We hebben nou eenmaal niet zoveel goede spelers als andere landen die zomaar even als vervanger op kunnen treden, zeker niet op de positie van Samir", zegt Steins.

"Het is een enorm harde klap. Een stunt tegen Europees kampioen Zweden had er echt in gezeten. Met nog een paar mooie wedstrijden voor de boeg, is het dan enorm zuur dat je met lege handen staat en dan ook nog zo'n speler verliest, die aanvallend en in de dekking zo belangrijk voor ons is."

Luc Steins bij de geblesseerde Samir Benghalem op de brancard

Zijn rotgevoel valt te begrijpen, maar doet geen recht aan de geweldige wedstrijd die Steins en zijn teamgenoten tegen de regerend kampioen speelden.

Met als hoogtepunt het bijzondere doelpunt dat Steins bij een achterstand van 19-17 maakte. Dat deed denken aan de uitspraak van de afgelopen weekeinde bij het EK oppermachtige baanwielrenner Harrie Lavreysen, die zei "met natuurwetten te spelen".

Dat leek Steins ook te doen. "Ik ga een duel aan, ga naar buiten, spring een beetje richting de achterlijn, waardoor de hoek steeds kleiner wordt. Dan moet je op het laatste moment iets proberen", speelt hij de weergaloze actie nog een keer voor zichzelf af.

"Ik probeerde zo hard mogelijk een draaibal te gooien, waardoor er zoveel mogelijk effect aan de bal kwam en die om de keeper heen kon gaan. Dat pakte dit keer goed uit, maar lukt niet altijd zomaar."

Niet voldoende

En die linkervoet dan, die blijft hangen en net niet de grond raakt? Hij leek Michael Jordan wel... Steins, lachend: "Op het moment dat ik die bal loslaat, trek ik nog net mijn linkerbeen op, waardoor ik niet in de cirkel landde voordat ik gooide. Al zeiden critici op de socials dat het vijf passen waren. Blijkbaar valt er altijd iets aan te merken op de doelpunten die ik maak. Maar goed, hij telde, alleen was het helaas niet voldoende."

De fraaie effectbal van Steins, waarmee hij de Zweedse doelman het bos instuurt

De Nederlandse handballers zijn bij hun derde EK op rij niet naar Duitsland gekomen om voor spek en bonen mee te doen. Niet alleen zou een verbetering van de tiende plek van 2022 al heel mooi zijn, Oranje heeft ook een olympische droom. Te beginnen met deelname aan de Spelen in Parijs komende zomer.

"Die olympische droom is er zeker nog", beaamt Steins, die als prof bij de Europese topclub Paris Saint-Germain handbalt. "We zitten nog volop in de race om ons te plaatsen voor het olympisch kwalificatietoernooi. Het is misschien lastig uit te leggen hoe het precies zit, maar als we tegen Zweden hadden gewonnen, hadden we met de twee punten voor de zege die je meeneemt naar de hoofdronde, een hele goede stap richting zo'n ticket gezet."

'Beetje geluk hebben'

Steins denkt hardop dat het voor Oranje uit gaat draaien op een beslissende clash met Portugal, Oranje's laatste wedstrijd in de hoofdronde op dinsdag 23 januari. "We moeten een beetje geluk hebben met de uitslagen van andere wedstrijden, zelf zoveel mogelijk punten halen uit de vier wedstrijden tegen Denemarken, Noorwegen, Slovenië en Portugal en boven Portugal eindigen, dan maken we best een goede kans om zo'n OKT-ticket in de wacht te slepen."

De route daarnaartoe voert vanavond eerst langs wereldkampioen Denemarken. "We hebben een paar keer tegen de Denen gespeeld de afgelopen periode. Het is dé favoriet voor het goud en ze hebben de meeste topspelers in de gelederen. Het is heel lastig om ze te verslaan, dus ook voor ons. Toch gaan we proberen de prestatie tegen Zweden te evenaren en alles op het veld achter te laten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl