NOS Nieuws

Wekdienst 17/1: Cijfers drugsvangsten van 2023 • Oordeel over opvang derdelanders Oekraïne

Goedemorgen! Vandaag maakt het Openbaar Ministerie bekend hoeveel drugs er afgelopen jaar zijn onderschept in de Nederlandse en Belgische havens en de Raad van State oordeelt over de opvang van derdelanders uit Oekraïne.

We beginnen met het weer: vandaag heeft de bewolking de overhand en valt er met name in Limburg en het zuidoosten van Brabant sneeuw. In Zuid-Limburg kan een dik pak sneeuw vallen. Aan de noordkust is een winterse bui mogelijk. Elders blijft het droog met maxima rond nul.

Weerkaartje woensdag 17-1

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de werkzaamheden aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het Openbaar Ministerie maakt bekend hoeveel drugs er in 2023 zijn onderschept in de Nederlandse en Belgische havens. De laatste tijd zijn veel zogenoemde uithalers opgepakt in de Rotterdamse haven; (meestal) jonge mensen die drugs uit containers halen.
  • De Raad van State oordeelt of Nederland de opvang van de zogeheten derdelanders mag stoppen. Het gaat om enkele duizenden niet-Oekraïense vluchtelingen uit Oekraïne.
  • De rechtbank in Den Haag komt met een tussenvonnis in de zaak die Iraakse slachtoffers en nabestaanden van de Nederlandse luchtaanval op Hawija in 2015 tegen de Nederlandse Staat hebben aangespannen. Zij vinden dat de luchtaanval, waarbij vele tientallen doden vielen, onrechtmatig was. De Staat spreekt dat tegen.
  • De Tweede Kamer debatteert over de nieuwe pensioenwet. Deze is al aangenomen door beide Kamers, maar tegenstanders als PVV en NSC zullen met voorstellen komen om zaken toch nog aan te passen.

Wat heb je gemist?

Gamen kan tot gehoorschade leiden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in BMJ Public Health. Bij het onderzoek waren meer dan 50.000 gamers uit de Verenigde Staten, Europa, Azië en Australië betrokken. In veel gevallen kwam het geluidsniveau boven de veilige grens, of daarbij in de buurt.

Uit het onderzoek blijkt dat langdurige blootstelling aan hard geluid schadelijk kan zijn, maar ook korte piekgeluiden, zoals explosies in een game, zijn schadelijk. Onderzoekers pleiten daarom voor een groter bewustzijn van de mogelijke gevaren van videogames.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Het kan lokaal nog glad zijn op de weg, maar wat moet je eigenlijk doen als je de macht over het stuur verliest?

Zo moet je rijden bij sneeuw en gladheid

Fijne woensdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl