NOS Nieuws

Belgische politie vindt gestolen Picasso en Chagall terug in Antwerpse kelder

De politie van de Belgische stad Namen heeft twee waardevolle schilderijen, een Picasso en een Chagall, teruggevonden in een kelder van Antwerpen. De twee kunstwerken werden in 2010 gestolen uit een woning van een kunstverzamelaar in Tel Aviv. Beide schilderijen verkeren in goede staat, meldt de politie.

De twee schilderijen, L'homme en prière van Marc Chagall en Tête van Pablo Picasso, werden buitgemaakt bij een inbraak in de woning van de kunsthandelaar. De dieven stalen ook juwelen ter waarde van bijna 630.000 euro. De twee gestolen kunstwerken hadden destijds samen een geschatte waarde van meer dan 820.000 euro.

De Vlaamse omroep VRT heeft een foto van de twee schilderijen gedeeld op sociale media:

Jarenlang leken de schilderijen spoorloos verdwenen, maar eind 2022 ontving de politie van Namen een tip. Een Belg uit de stad zou de twee schilderijen te koop aanbieden. De maanden daarna hield de politie de verdachte in de gaten.

Vorige week deed de politie twee invallen en werden de de man en zijn vrouw aangehouden. De politie vond een grote som geld, maar niet de schilderijen. Wel zei de man dat hij de schilderijen in zijn bezit had. Maar hij wilde niet zeggen waar ze waren.

Bij een derde huiszoeking in een woning in Antwerpen werden de schilderijen wel gevonden. Ze zaten verstopt in houten kisten in de kelder. De politie zegt dat de schilderijen niet beschadigd zijn en nog in hun originele lijst zitten.

De hoofdverdachte wordt verdacht van heling en zit nog vast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl