Sergej Lavrov en Choe Son Hui
NOS NieuwsAangepast

'Westen onderschat wapenproductie Noord-Korea compleet'

  • Devi Boerema

    redacteur Buitenland

  • Devi Boerema

    redacteur Buitenland

De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Choe Son Hui is tot woensdag in Rusland om te praten over verdere samenwerking. Rusland wordt steeds afhankelijker van Noord-Koreaanse raketten in de oorlog met Oekraïne. En daar heeft het raketprogramma van Kim Jong-un baat bij. Afgelopen weekend testten de Noord-Koreanen voor het eerst een raket met een hypersonische wendbare kernkop.

Hoogleraar Koreastudies Remco Breuker vindt dat het Westen compleet onderschat wat Noord-Korea aan het doen is. "Als je ziet wat er nu aan wapens wordt geproduceerd, zowel voor eigen gebruik als voor verkoop naar de rest van de wereld. Noord-Korea maakt zich klaar voor een oorlog met Zuid-Korea", zegt Breuker. Of het daadwerkelijk tot een gewapend conflict komt, valt nu niet te zeggen, aldus Breuker.

Volgens Zuid-Koreaanse experts zijn de raketten die zondag getest zijn makkelijker te besturen omdat ze gebruik maken van vaste brandstof.

Dit maakt het afvuren ervan minder gecompliceerd, waardoor het minder tijd kost en de raketten moeilijker te onderscheppen zijn. Met deze geavanceerde wapens wil Noord-Korea het luchtruim van Zuid-Korea en de Verenigde Staten kunnen binnendringen.

Tekort aan artillerie

Rusland profiteert van de Noord-Koreaanse militaire productie, die zich de laatste jaren steeds sneller en verder ontwikkelt. Betere raketten zouden de Russen kunnen helpen omdat het Oekraïense leger de huidige steeds vaker weet te onderscheppen.

Volgens hoogleraar militaire operationele wetenschappen Han Bouwmeester is Rusland daarom overgestapt op een strategie waarbij een zwerm drones eerst de Oekraïense radarsystemen moet afleiden voordat er raketten afgevuurd worden. Door een gebrek aan artillerie is nu vrijwel alles welkom in Rusland, zegt Bouwmeester.

Bouwmeester benadrukt dat hoewel de Russische economie deels omgevormd is tot een oorlogseconomie, er bij lange na niet genoeg geproduceerd wordt. "Het Russische raketprogramma is verder ontwikkeld dan dat van Noord-Korea, maar er is een tekort aan alles. Dus wat binnenkomt is welkom, en hoe beter ontwikkeld, hoe meer welkom."

De Noord-Koreanen krijgen gas, olie, en geld. Maar bovenal krijgen ze er Russische technologie en een bondgenoot voor terug.

Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies aan Universiteit Leiden

Sinds vorig jaar is bekend dat Noord-Korea artillerie levert aan Rusland, ter ondersteuning van de oorlog tegen Oekraïne. Begin november bracht het Zuid-Koreaanse leger informatie naar buiten over de leveringen van Pyongyang aan Moskou. Het zou gaan om korteafstandsraketten, antitankraketten en draagbare luchtafweerraketten. Daarnaast zouden er geweren, raketwerpers, mortieren en granaten zijn verkocht.

"Zonder de oorlog in Oekraïne was samenwerking tussen Rusland en Noord-Korea niet op deze manier tot stand gekomen," zegt Koreakenner Breuker. Maar volgens hem is Rusland zeker niet de enige die profiteert. "De Noord- Koreanen krijgen gas, olie, en geld. Maar bovenal krijgen ze er Russische technologie en een bondgenoot voor terug."

Breuker denkt dat vooral dit laatste belangrijk is, omdat Noord-Korea een bondgenoot goed kan gebruiken, mocht het Zuid-Korea willen aanvallen, zoals het land al jaren dreigt te doen.

Han Bouwmeester is ervan overtuigd dat ook Rusland sterk afhankelijk is van het bondgenootschap met Noord-Korea. "Ze moeten dit soort deals maken. Buiten Iran zijn er geen andere landen waar ze het van krijgen."

"Ook niet onbelangrijk is dat de granaten van Noord-Koreaanse makelij precies hetzelfde kaliber hebben als de granaten die ze in Rusland gebruiken." Dat Pyongyang soms een granaat levert die net een paar millimeter dikker is dan gebruikelijk, wat kan leiden tot een explosief ongeluk, nemen ze volgens Bouwmeester voor lief.

Te laks

Volgens het Kremlin worden tijdens het bezoek van Choe eerdere afspraken tussen president Poetin en Kim Jong-un om samen te werken verder uitgewerkt. Kremlin-woordvoerder Peskov zei voor aanvang uit te kijken naar "intensieve en vruchtbare onderhandelingen".

Een actief Noord-Koreaans wapenprogramma is niet alleen een voordeel voor Rusland. Ook van Hamas en Hezbollah is bekend dat ze gebruik hebben gemaakt van Noord-Koreaanse wapens.

"Het raketprogramma is voor een groot deel in Noord-Korea zelf ontwikkeld. We zijn te laks geweest met het handhaven van sancties", zegt Breuker. Hij denkt daarom dat het te laat is om de ontwikkeling van het Noord-Koreaanse wapenprogramma tegen te kunnen houden.

En nu is Rusland de volgende die daar de vruchten van plukt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl