Hercules-speler Mitchell Zwart viert de bekerwinst op Ajax
NOS Voetbal

Bekerweek met inhaaltopper PSV-Twente en vier amateurclubs bij laatste zestien

Deze week zijn de achtste finales van het toernooi om de KNVB-beker, maar meest in het oog springend zijn een achterstallig duel uit de vorige ronde en een wedstrijd die pas volgende week wordt afgewerkt.

Woensdag (aftrap 21.00 uur) staat PSV-FC Twente op het programma, een confrontatie die nog openstaat uit de tweede ronde, omdat hevige regenval de grasmat in Eindhoven op 21 december onbespeelbaar had gemaakt.

De winnaar van het treffen tussen de ongenaakbare koploper in de eredivisie (tevens bekerhouder) en de nummer drie wacht op 24 januari opnieuw een bekerkraker: een uitbeurt bij Feyenoord.

Vier amateurploegen zijn nog van de partij bij de laatste zestien: het in de tweede divisie uitkomende drietal Excelsior Maassluis, Quick Boys en AFC en natuurlijk stuntploeg USV Hercules, de derdedivisionist die in de vorige ronde in het stadion van FC Utrecht twintigvoudig bekerwinnaar Ajax aftroefde.

Geen Galgenwaard

Hercules hoopte voor de wedstrijd tegen SC Cambuur opnieuw naar de Galgenwaard te kunnen uitwijken, maar het stadion uitlenen voor de wedstrijd tegen Ajax was een uitzondering, liet FC Utrecht weten.

De eredivisionist stelt wel sportcomplex Zoudenbalch beschikbaar aan de 'partnerclub', die de Friese bekeropponent dus niet op het vertrouwde Sportpark Voordorp zal ontvangen.

Hercules-trainer: 'Drie keer winnen en we zetten eigen stadion neer'

Enkele wetenswaardigheden. Voor Excelsior Maassluis is het de tweede keer dat de laatste zestien zijn bereikt. Twee jaar geleden eindigde het bekeravontuur in dit stadium met een nederlaag tegen Ajax: het werd in een vanwege de coronapandemie lege Arena 9-0.

Quick Boys won al van NAC Breda en De Graafschap en kan zich via viervoudig bekerwinnaar AZ voegen bij IJsselmeervogels (1974/1975) en Vlissingen (1988/1989), tot nu toe de enige amateurclubs die in één seizoen drie ploegen uit het betaald voetbal uitschakelden.

Vitesse speelde al eens eerder tegen AFC in het bekertoernooi. Met de huidige trainer Edward Sturing in de ploeg overleefden de Arnhemmers in 1989 met de hakken over de sloot de eerste ronde. Na de 2-2 na verlenging brachten strafschoppen de beslissing in Amsterdam: 4-2.

Na die moeizame ouverture denderde Vitesse prompt door tot de finale. Daarin was PSV net te sterk. In 2017 ging de trofee alsnog mee naar Arnhem.

Programma achtste finales KNVB-beker

Dinsdag
18.45 uur Excelsior Maassluis - ADO Den Haag
20.00 uur Excelsior - FC Groningen
21.00 uur AZ - Quick Boys
Woensdag
18.45 uur NEC - Go Ahead Eagles
21.00 uur Almere City FC - Fortuna Sittard
21.00 uur PSV-FC Twente (duel uit de tweede ronde)
Donderdag
18.45 uur Vitesse - AFC
21.00 uur USV Hercules - SC Cambuur
Woensdag 24 januari
20.00 uur Feyenoord - winnaar PSV-FC Twente

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl