NOS Nieuws

Israëlische voetballer die in Turkije werd opgepakt thuis als held onthaald

De Israëlische voetballer Sagiv Jehezkel is maandagavond in Israël warm onthaald na zijn vrijlating in Turkije. Hij was gearresteerd nadat hij tijdens een wedstrijd met zijn Turkse club Antalyaspor een boodschap had getoond waarin hij verwees naar de terreuraanslagen van Hamas in Israël.

Jehezkel landde met een klein vliegtuig in Israël en werd bij het uitstappen door een juichende menigte gewikkeld in een Israëlische vlag. Tientallen fans liepen zingend, juichend en zwaaiend met vlaggen met hem mee terwijl hij het vliegveld verliet.

"Nergens op de wereld is een plek zoals Israël", zei Jehezkel tegen verslaggevers. "Ik ben erg blij om hier te zijn en ik kon niet wachten om aan te komen."

Bekijk hier de beelden van zijn onthaal:

Israëlische voetballer terug na arrestatie in Turkije vanwege steunbetuiging

Jehezkel zegt dat hij Turkije uit vrije wil heeft verlaten. Hij is niet het land uitgezet.

'100 dagen. 07/10'

Nadat Jehezkel voor zijn Turkse club had gescoord, toonde hij een tekst op zijn pols met de woorden "100 dagen. 07/10". Daarmee verwees hij naar de terreuraanval van Hamas op 7 oktober, afgelopen zondag precies honderd dagen geleden, en naar de gijzelaars die nog vast worden gehouden in Gaza.

Eerst werd hij geschorst omdat hij volgens de club "niet had gehandeld naar de waarden van ons land". Later kwam de Turkse minister van Justitie met het bericht dat er een strafrechtelijk onderzoek werd gestart wegens het aanzetten tot haat en werd de voetballer gearresteerd. Na ondervraging mocht hij weer vertrekken.

Jehezkel ontkent dat hij wilde aanzetten tot haat of onrust wilde zaaien. "Ik heb niet gehandeld om te provoceren of aan te zetten tot geweld. Ik wil dat deze oorlog eindigt. Daarom liet ik de boodschap hier zien."

Advertentie via Ster.nl