De Eerste Kamer der Staten Generaal
NOS Nieuws

Wekdienst 15/01: Eerste Kamer behandelt spreidingswet • Fouad L. voor de rechter

Goedemorgen! Vandaag behandelt de Eerste Kamer de spreidingswet. En in Rotterdam verschijnt Fouad L. voor de rechter, de man die werd opgepakt na een fatale schietpartij bij onder meer het Erasmus-ziekenhuis.

Eerst het weer: Er zijn winterse buien en in het hele land geldt code geel vanwege kans op gladheid. Vanmiddag blijven er winterse buien vallen, met hagel, regen en sneeuw. De zon schijnt ook af en toe. Het wordt ongeveer 2 graden.

Weer 15.1

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Eerste Kamer behandelt vandaag en morgen de omstreden spreidingswet. Het is nog lang niet zeker of de wet op een meerderheid kan rekenen in de Eerste Kamer, want de politiek is erg verdeeld over het voorstel. Er hebben zich zoveel sprekers aangemeld dat er morgen pas over de wet gestemd zal worden.
  • In Rotterdam verschijnt Fouad L. voor de rechter. Hij werd opgepakt na de dodelijke schietpartijen in Rotterdam afgelopen jaar, in onder meer het Erasmus Medisch Centrum. De zitting is een pro-formazitting, wat betekent dat de zaak niet inhoudelijk wordt behandeld.
  • Vandaag beginnen de Amerikaanse voorverkiezingen. De inwoners van de staat Iowa zijn als eersten aan de beurt om te kiezen welke Republikeinse presidentskandidaat hun voorkeur heeft.

Wat heb je gemist?

De afgelopen twaalf jaar heeft bijna één op de drie gemeenten geen asielzoekers opgevangen. Dit blijkt uit een analyse door RTV Noord op basis van cijfers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. Van de 342 gemeenten hebben er 111 de afgelopen twaalf jaar niets gedaan aan de opvang van asielzoekers.

Door de vandaag in de Eerste Kamer besproken Spreidingswet zou daar verandering in kunnen komen omdat gemeenten dan gedwongen kunnen worden om asielzoekers op te vangen. In de Tweede Kamer was een meerderheid vóór de wet, bij de stemming morgen wordt duidelijk of dat ook voor de Eerste Kamer geldt.

In Noord-Holland en Utrecht vangt ongeveer de helft van alle gemeenten geen asielzoekers op. Sommige gemeenten zeggen dat ze wel willen, maar dat ze geen ruimte hebben of geen geschikte locaties.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Twee schilderijen in museum De Mesdag Collectie in Den Haag blijken eigenlijk samen één kunstwerk te vormen. Het museum kwam daarachter toen de schilderijen opnieuw ingelijst moesten worden. De schilderijen zijn waarschijnlijk tussen 1875 en 1878 van elkaar gescheiden en hebben volgens het museum sindsdien "hun eigen levens geleid".

De werken zijn nu naast elkaar te bewonderen, maar het museum zegt geen plannen te hebben om ze weer samen te voegen na de lange scheiding. Dat zou volgens het museum allerlei risico's met zich mee brengen.

De twee schilderijen die oorspronkelijk één kunstwerk vormden:

De twee schilderijen van Corot samengevoegd

Fijne maandag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl