Wekdienst van zondag 14/1
NOS Nieuws

Wekdienst 14/1: Deense koningin treedt af • Slotsessies EK baanwielrennen

Goedemorgen! Het is de dag van 'tronskiftet' in Denemarken: koningin Margrethe treedt af. En in Apeldoorn wordt de laatste finale gereden in het EK Baanwielrennen.

Eerst het weer: vandaag is er veel bewolking en in de loop van de dag trekken steeds meer buien vanuit het noorden over ons land. Ook is er kans op hagel en natte sneeuw. Het wordt maximaal 6 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Deense koningin Margrethe II treedt af. De 83-jarige vorstin zit vandaag precies 52 jaar op de troon. Haar oudste zoon Frederik (55) neemt de troon over. De Deense koningin was na de dood van koningin Elizabeth van Groot-Brittannië de langstzittende vorst van Europa. De troonoverdracht is om 15.00 uur, daarna volgt de balkonscène.
  • In Apeldoorn wordt de laatste finale gereden van het EK Baanwielrennen. De ritten zijn live te volgen vanaf 14.25 uur op NOS.nl.
  • De strijd om de nationale titels bij het NK Veldrijden voor mannen en vrouwen is vandaag in Hoogeveen. Live te volgen op NOS.nl vanaf 13.35 uur.
  • Het is de slotdag van het EK Shorttrack in Polen, met onder meer de 3000 meter voor mannen en vrouwen. Vanaf 13.05 uur live te zien op NOS.nl.
  • En in Melbourne is de Australian Open van start gegaan. In de eerste ronde van het grandslamtoernooi staat vandaag onder anderen Novak Djokovic op de baan.

Wat heb je gemist?

In Tel Aviv zijn duizenden mensen op de been voor een 24-uurs demonstratie. Volgens Israëlische media waren er gisteravond op het hoogtepunt zo'n 120.000 demonstranten geteld.

De betogers eisen de terugkeer van de gijzelaars die Hamas vasthoudt in Gaza. Een deel van de demonstranten roept de Israëlische premier Netanyahu en zijn regering op om af te treden en vraagt om nieuwe verkiezingen.

Familieleden van gijzelaars hielden toespraken en ook vrijgelaten gijzelaars namen het woord. De Franse president Macron stuurde een opgenomen bericht naar de bijeenkomst in Tel Aviv voor de gijzelaars die daar werd afgespeeld.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

De alpaca's van Rogier en Eveline van Bree in het Brabantse Heeze zijn de mooiste van Nederland. Het mannetje, de witte Zoran, kreeg de titel 'Grand Champion' voor de vierde keer op de internationale Alpacashow in het Groningse Tolbert.

"Hij heeft eigenlijk alles: een stevige bouw, zijn poten staan goed recht, een goed gebit en hij heeft superfijne, zachte wol met een goede dichtheid", vertelt Rogier trots aan Omroep Brabant. Zijn zusje Anastasia werd als mooiste bij de merries verkozen. Het tweetal heeft in totaal vijftien alpaca's. Voor Zoran was het wel zijn laatste show, want de andere dieren moeten ook een kans krijgen.

Rogier en Eveline van Bree met de twee prijswinnende alpaca's

Fijne zondag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl