In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

92 Extinction Rebellion-activisten aangehouden na verboden mars in Nijmegen

De politie heeft vandaag meer dan 90 leden van actiegroep Extinction Rebellion aangehouden in Nijmegen nadat zij een protestmars liepen en wegen blokkeerden, terwijl de burgemeester dat had verboden.

De klimaatactivisten demonstreerden vandaag tegen de mogelijke komst van een gascentrale in de Gelderse stad. Energieleverancier Engie wil de centrale bouwen langs de Waal op het terrein van de oude kolencentrale die in 2015 werd gesloten. Die moet op termijn gaan draaien op waterstof, maar zo lang daar een gebrek aan is, moet de centrale op gas draaien.

'Onacceptabel'

De gemeente zag het plan aanvankelijk niet zitten, maar gaf afgelopen november toch groen licht, schrijft Omroep Gelderland. Op 31 januari komt het onderwerp opnieuw aan de orde in de Nijmeegse gemeenteraad.

Extinction Rebellion wil dat de gemeenteraad tegen het plan stemt en met een nieuw idee voor duurzame energie komt. "De komst van de centrale is onacceptabel", vindt de actiegroep. "Het is in strijd met de nationale klimaatdoelen en met de wereldwijde afspraak om het gebruik van fossiele brandstoffen af te bouwen."

Verboden mars

De demonstratie was aangemeld bij de gemeente, evenals de start- en eindlocatie van de actie. Maar de precieze route wilde de groep niet delen. De organisatie kondigde bovendien aan wegen te willen blokkeren. Daar keerde de Nijmeegse burgemeester Bruls zich tegen. De actie mocht doorgaan, maar alleen in het Nijmeegse Kronenburgerpark.

Dat gebeurde niet: actievoerders liepen ondanks het verbod toch het centrum door. De politie riep op de mars af te breken en terug te keren naar het park. Actievoerders gingen vervolgens op straat zitten en de politie greep in. In totaal werden 92 demonstranten aangehouden, meldt politie Gelderland.

Touringcar

Op de livestream op de Instagrampagina van de actiegroep was te zien dat de demonstranten met een touringcar naar een andere plek werden vervoerd. "Goedemiddag", klonk het door de intercom in de bus. "Ik ben de officier van justitie, u bent aangehouden." Volgens een woordvoerder van de actiegroep zijn de leden inmiddels weer vrijgelaten.

Op een andere plek in de stad hebben actievoerders zichzelf met zogenaamde 'lock-ons' vastgeketend aan de weg, aldus de zegsman. Dat zijn stalen buizen waarmee iemand zich kan vastketenen aan een object of een ander persoon. De politie haalde de actievoerders van het wegdek.

Advertentie via Ster.nl