NOS SchaatsenAangepast

Velzeboer valt met EK-goud of zilver in zicht op 1.500 meter, Van Oorschot vijfde

Velzeboer valt met EK-goud of zilver in zicht op 1.500 meter

Shorttrackster Xandra Velzeboer is met zicht op een gouden of zilveren EK-medaille op de 1.500 meter gevallen. In de laatste ronden ging de koploper in de finale, Hanne Desmet, tegen de vlakte en nam de Nederlandse mee in haar val. Het favorietenduo reed ver voor op de concurrentie.

De Italiaanse Elisa Confortola profiteerde van de valpartij en pakte goud. Zilver was er voor Gloria Ioriatti, brons voor de Hongaarse Rebeka Sziliczei-Nemet.

Winnaressen van goud en zilver Elisa Confortola (links) en Gloria Ioriatti (rechts)

Dat het op de 1.500 meter een strijd om de titel zou worden tussen Nederland en België werd vooraf verwacht. De vraag was wat voor race Velzeboer en Desmet ervan zouden maken. Favoriet Velzeboer is meer van een relatief korte, vinnige uitspatting, Desmet rijdt liever een lange en harde race.

Op vier rondjes voor het einde ging het tempo omhoog en maakten Velzeboer en Desmet zich los van de rest van het veld. Een gevecht om het goud was in de maak, maar toen verloor Desmet haar evenwicht. Op kop ging ze onderuit en nam met haar arm op het ijs Velzeboer mee in de val.

"Het was echt de perfecte race", zei Velzeboer na afloop. "Ik dacht: nog even chillen en dan ga ik toeslaan, maar helaas. Het was een perfecte race qua positionering. En echt zuur dat we dan zo samen onderuit gaan."

Velzeboer na val op 1.500 meter én EK-titel op 500 meter: 'Ongeluk zit in klein hoekje'

"Iedereen gaat weleens op zijn bek, nu is het een heel slecht getimede val", concludeerde Desmet. "Het is wel echt balen, dat ik zelf val. Ik voelde mij heel goed en ging heel hard. Ik wist dat Velzeboer er was, maar ik was nog ontspannen aan het rijden."

Ook Velzeboer zei dat ze nog energie voor een spectaculaire finale, maar zo ver kwam het niet. "Aan de snelheid en vorm lag het niet, dus dat gaf mij nog wel vertrouwen voor de 500 meter." Velzeboer won later op de zaterdag wél goud op die 500 meter, haar eerste individuele EK-titel. Desmet werd daar derde.

"Brons op de 500 meter is een beetje een troost", zei de Vlaamse. "Maar maakt het iets goed? Nee. Ik kwam hier om de 1.500 meter te winnen."

Van Oorschot vijfde

De andere Nederlandse finalist, Diede van Oorschot, eindigde als vijfde. Ook zij viel in de laatste rondjes. Wat voor race het was in die finale? "Heel chaotisch en niet wat ik wilde, dat ik viel op het einde", zei Van Oorschot na afloop, die niet helemaal wist waarom ze viel.

Van Oorschot baalt van chaos: 'Er gebeurde zo veel, niet wat ik wilde'

Van Oorschot blijft gretig voor de rest van de EK in Polen. Ze komt nog op meerdere afstanden in actie. "Dan maar daar", besloot ze. Eerder op zaterdag had Van Oorschot al Yara van Kerkhof in de halve finales verwezen naar de B-finale. Daarin eindigde Van Kerkhof als vierde.

Velzeboer, Van Oorschot en Van Kerkhof kwamen samen met Selma Poutsma later op zaterdag nog in actie op de aflossing. Ze wonnen hun heat over drie kilometer zonder grote problemen voor Italië. Zondag rijden ze de finale.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl