NOS NieuwsAangepast

Kamer voor verbod op ritueel slachten

Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor een verbod op het onverdoofd ritueel slachten. Maar als voorstanders wetenschappelijk kunnen aantonen dat hun wijze van slachten geen extra dierenleed veroorzaakt, kan een uitzondering worden gemaakt.

De Kamer heeft tot na 03.00 uur gedebatteerd over het wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren en de toevoeging van PvdA, GroenLinks, D66 en de VVD. Volgende week dinsdag stemt de Kamer er over.

Het wetsvoorstel heeft de afgelopen maanden veel stof doen opwaaien. "Er is niemand meer in Nederland die geen mening heeft over het onverdoofd slachten van dieren", zei PvdA-Kamerlid Van Dam tijdens het debat.

Verdoving

Joodse en islamitische organisaties zijn fel tegen de nieuwe wet, omdat de vrijheid van godsdienst in het geding is. Sommige gelovigen mogen geen vlees eten van dieren die voor de slachting een verdoving hebben gekregen.

De christelijke partijen in de Tweede Kamer, het CDA, de ChristenUnie en de SGP, laten de vrijheid van godsdienst prevaleren en stemmen tegen de wet.

Een meerderheid van VVD, PvdA, D66, SP en PVV steunt het wetsvoorstel. De partijen vinden dat dieren niet onnodig pijn en stress mogen hebben.

Ontheffing

Wel hebben de partijen geprobeerd hun kritische achterban tegemoet te komen. Het voorstel, vastgelegd in een amendement, is dat een religieuze organisatie eerst een ontheffing moet aanvragen bij de minister.

De ontheffing wordt alleen verleend als het dier niet méér hoeft te lijden dan bij een reguliere slacht. De aanvrager moet dat zelf, op basis van wetenschappelijk onderzoek, kunnen bewijzen.

"We denken dat het een goede verbetering is, omdat we iedereen recht willen doen", aldus Van Dam.

Gebruik

De indiener van de wet, fractievoorzitter Thieme van de Partij voor de Dieren, is niet onder de indruk van het amendement. Ze gelooft niet dat er ooit gebruik wordt gemaakt van de uitzondering. "Het is puur hypothetisch", aldus Thieme.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl