Leden van de TNLA rijden naar het front
NOS Nieuws

Leger en rebellen in Noord-Myanmar eens over staakt-het-vuren

Het militaire regime in Myanmar is voor het noorden van het land een staakt-het-vuren overeengekomen met de Broederschap Alliantie. Dat is een verbond van drie etnische verzetsgroepen, die op 27 oktober een offensief waren gestart tegen het leger. Ze hebben afgesproken dat de verzetsgroepen geen aanvallen meer uitvoeren. Het leger op zijn beurt zal niet bombarderen en geen zware wapens gebruiken.

De gesprekken tussen de strijdende partijen werden georganiseerd door het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze vonden gisteren en eergisteren plaats in de Chinese stad Kunming, waar volgens het ministerie "de twee kanten onmiddellijk de gevechten en de oorlog beëindigden". Ook zal het grensgebied met China weer opengaan voor handel met Myanmar.

Het staakt-het-vuren geldt alleen voor Noord-Myanmar, terwijl de strijd zich de afgelopen maanden verspreidde naar het westen en zuidwesten. Daar zouden de etnische milities en andere verzetsgroepen dus nog altijd kunnen doorvechten.

Operatie 1027

Het offensief 'Operatie 1027' was volgens analisten de zwaarste beproeving voor het leger sinds de staatsgreep in februari 2021. Omdat er zo veel fronten waren, konden de vermoeide en soms ongemotiveerde militairen niet worden afgelost. Er werden zware verliezen geleden. De afgelopen weken verloor het militaire regime verschillende strategische plaatsen in het noorden van het land.

Volgens de Verenigde Naties zijn door het recente geweld zeker 300.000 mensen ontheemd geraakt. Sinds het begin van de gevechten na de staatsgreep zou dat uitkomen op ongeveer 2 miljoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl