NOS Nieuws

Wekdienst 12/1: Meldt Bouterse zich vandaag bij de rechtbank? • Genocidezaak Zuid-Afrika tegen Israël

Goedemorgen! Vandaag gaat de zaak van de genocide-aanklacht van Zuid-Afrika tegen Israël verder bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Israël komt vandaag aan het woord. En de Surinaamse oud-legerleider Desi Bouterse moet zich vandaag melden bij de gevangenis, net als zijn vier medeveroordeelden.

Eerst het weer: Vanochtend is het is het veelal grijs en door aanvriezende mist en ijzel kan het plaatselijk glad zijn. In een groot deel van het land geldt code geel, in Brabant en Limburg geldt vanwege de gladheid code oranje. 's Middags en 's avonds is er kans op wat motregen. In de avond kan in het zuiden van Limburg motregen op een bevroren ondergrond vallen. Het wordt 1 tot 5 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Surinaamse oud-president en oud-legerleider Desi Bouterse moet een maand na zijn veroordeling de cel in. Suriname eiste eergisteren dat hij zich vandaag zou melden, net als vier medeveroordeelden. Het is nog maar de vraag of hij dat ook daadwerkelijk doet.
  • Bij het International Gerechtshof in Den Haag is Israël vandaag aan het woord over de genocide-aanklacht van Zuid-Afrika. Zuid-Afrika vindt dat er sprake is van genocide, en wil een staakt-het-vuren afdwingen bij het Gerechtshof.
  • Het is dag drie van het EK baanwielrennen in Apeldoorn. Tot komende zondag is het live te volgen bij de NOS, vanaf 18.30 uur op NOS.nl en de NOS app.
  • Herman van Veen speelt vandaag voor de 600ste keer in Carré. Nog nooit stond een kunstenaar daar zo vaak op die planken. 'De voorstelling' is tot eind juni nog te zien in de Nederlandse theaters

Wat heb je gemist?

Vannacht hebben de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zestig doelen van de Houithi-rebellen in Jemen bestookt als reactie op de aanvallen van de rebellen op schepen in de Rode Zee. Daarbij zijn ze ondersteund door Nederland, Canada, Australië en Bahrein. Meerdere plaatsen in het westen in Jemen, waaronder de hoofdstad Sanaa, zijn bestookt. Rusland heeft voor later vandaag de VN-veiligheidsraad bijeen geroepen over de kwestie.

Op een lokale tv-zender zei Houthi-kopstuk Hussein al-Izzi zei dat de VS en het VK "een hoge prijs zullen betalen voor deze flagrante agressie". Daarnaast zegt Mohammed Abdulsalam, hoofdonderhandelaar van de Houthi's, dat de rebellen door zullen gaan met het bestoken van schepen. De afgelopen weken werden schepen aangevallen die banden zouden hebben met Israël.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Grote brand verwoest textielbedrijf Zaltbommel: In een magazijn van een textielbedrijf in Zaltbommel heeft een grote uitslaande brand gewoed. Meer dan honderd brandweerlieden hebben tot diep in de nacht geprobeerd om de brand te blussen. De vlammen konden niet overslaan naar nabijgelegen gebouwen, maar het bedrijfspand kon niet worden gered.
  • Code oranje in Brabant en Limburg vanwege gladheid: Het is glad op de weg als gevolg van bevriezing en ijzel. Het KNMI heeft daarom code oranje afgegeven voor Brabant en Limburg. In de rest van het land, met uitzondering van Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland, geldt code geel. De gladheid verdwijnt in de loop van de ochtend.
  • Honderd mensen mogelijk opgelicht door Hengelose 'crypto-belegger': Zo'n honderd mensen zeggen slachtoffer te zijn geworden van een 23-jarige 'cryptobelegger' uit Hengelo. Gedupeerden maakten bedragen van minimaal 5000 euro over naar de man, die namens hen zou investeren in virtuele munten. De belegger maakte gisteren bekend dat hij al het geld kwijt is, het gaat mogelijk om miljoenen euro's. De man zou inmiddels spoorloos zijn.

En dan nog even dit:

Als Bouterse zich vandaag meldt, wordt dit zijn cel:

Cel voor veroordeelde Bouterse wordt nog gebouwd, maar of hij zich meldt weet niemand

Fijne vrijdag en alvast een goed weekend!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl