Een van de winnende foto's: de Coolsingel na het landskampioenschap van Feyenoord
NOS Nieuws

Nieuwe Nederlandse fotoprijzen uitgereikt, met Rotterdams tintje

In het stadhuis van Den Haag zijn prijzen uitgereikt voor de nieuwsfoto en sportfoto van het jaar. Vier fotografen gingen met de prijzen naar huis, een nieuw initiatief gesteund door onder meer het ANP, Beeld & Geluid en de Nederlandse Sportpers.

Er was een jury- en een publieksprijs voor zowel de beste nieuwsfoto als de beste sportfoto. In de categorie nieuws won Sem van der Wal voor zijn foto van de politici Dilan Yesilgoz, Caroline van der Plas, Pieter Omtzigt, Geert Wilders en Mona Keijzer.

De foto werd gemaakt nadat VVD-leider Yesilgöz haar omstreden motie had ingediend over de behandeling van de spreidingswet. Volgens de jury, onder leiding van voormalig nieuwslezer Pia Dijkstra en NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg, verbeeldt de foto de politieke aardverschuiving die dit jaar plaatsvond.

De juryprijs voor sportfoto van het jaar ging naar Robin van Lonkhuijsen, die een vallende Sifan Hassan vastlegde in de finale van de 10.000 meter op de WK atletiek in Boedapest.

Dit zijn de fotografen die in Den Haag de prijzen in ontvangst namen:

Beide publieksprijzen, waar 13.000 stemmen voor binnenkwamen, gingen naar Rotterdamse taferelen. "Ze hadden wel duidelijk de meeste stemmen", zegt Tjeerd de Boer, voorzitter van de organiserende Stichting Nieuwsfoto.

Tom Bode kreeg de meeste stemmen voor zijn sportfoto van het winnende doelpunt van Feyenoorder Lutsharel Geertruida tegen Ajax in de Johan Cruijff Arena. De publieksprijs in de categorie nieuws ging naar een foto van Pim Ras. Te zien is een volle Coolsingel tijdens de huldiging van landskampioen Feyenoord.

Dat het allebei foto's van Feyenoord betreft, viel ook de organisatie op. "Maar dat hoort bij een publieksprijs. Bovendien zijn het ook gewoon twee heel goede foto's", zegt De Boer.

De vier winnende fotografen krijgen ieder een bedrag van 5000 euro. Tot eind deze maand hangen de honderd beste foto's van afgelopen jaar in het Atrium van het stadhuis in Den Haag.

Dit zijn alle winnende foto's:

  • Tom Bode
    Geertruida na zijn winnende goal voor Feyenoord in de Johan Cruijff Arena
  • Pim Ras
    Een volle Coolsingel tijdens de huldiging van Feyenoord
  • Sem van der Wal
    De formerende partijen aan het bureau van Yesilgöz na haar omstreden motie
  • Robin van Lonkhuisen
    Sifan Hassan na haar val op de 10.000 meter op de WK in Boedapest

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl