Een NS-conducteur aan het werk
NOS Nieuws

NS-personeel krijgt 6,6 procent meer loon, staking van de baan

Het personeel van NS krijgt dit jaar gemiddeld 6,6 procent meer loon. Ook worden uitzendkrachten na anderhalf jaar standaard in vaste dienst genomen en hoeven oudere medewerkers niet meer 's nachts te werken. Daarbij krijgt veiligheidspersoneel een extra bonus en worden de reiskosten voor alle medewerkers nu volledig vergoed.

Dat blijkt uit het resultaat van de onderhandelingen tussen NS en de vakbonden over een nieuwe cao. Hiermee is een dreigende staking volgens de bonden van de baan. Medewerkers krijgen er vanaf 1 januari 4 procent meer loon bij, met een bodem van 240 euro bruto voor medewerkers met een lager loon. Hierdoor komt de gemiddelde loonsverhoging volgens NS uit op 6,6 procent.

'Zwaarbevochten resultaat'

Volgens onderhandelaar Henri Janssen van FNV Spoor is met de nieuwe cao het loongat bij de grootste personenvervoerder van het land "enigszins" gerepareerd. "De NS volgt al jaren de inflatie niet meer. Dat betekent dat de werknemers elk jaar minder boodschappen konden doen voor dezelfde arbeid", stelt hij.

De bonden hadden gedreigd te gaan staken als er geen nieuwe cao zou komen. FNV Spoor spreekt van een zwaarbevochten cao-onderhandelingsresultaat. "We hebben het voor de poorten van de hel weggesleept", vat Janssen het samen.

De leden van vakbonden FNV, VVMC, CNV en VHS moeten het cao-akkoord formeel nog goedkeuren. Pas daarna treedt het met terugwerkende kracht in werking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl