Charles Michel
NOS NieuwsAangepast

Charles Michel stopt als voorzitter Europese Raad

Charles Michel stopt halverwege dit jaar als voorzitter van de Europese Raad. De Belgische oud-premier wil bij de Europese verkiezingen in juni lijsttrekker worden van zijn partij de Mouvement Réformateur (MR) en daarna plaatsnemen in het Europees Parlement.

Michel zegt tegen De Standaard dat hij een actieve rol wil spelen in het Europese debat en mee wil bouwen aan het Europa van de toekomst. Kritiek op zijn vertrek, ten tijde van conflicten zoals in Oekraïne en Israël, doet hij van de hand. "Er zijn nog zes maanden voor de eerste zitting van het nieuwe Europees Parlement. Niemand kan dus verrast zijn."

In het interview zegt Michel dat de Europese Raad er rekening mee moet houden dat er eind juni of begin juli een opvolger voor hem moet zijn gevonden. De nieuwe voorzitter zal gekozen worden tijdens een stemming in de Raad.

De Raad wordt tijdens de zoektocht naar een nieuwe voorzitter per toerbeurt voorgezeten door een van de 27 lidstaten. Als de Raad er niet in slaagt om half juli een nieuwe voorzitter aan te wijzen mag het land dat op dat moment de Raad leidt de knoop doorhakken. In juli is dat Hongarije, met aan het hoofd de enige luis in de Europese pels: premier Viktor Orbán.

Volgens De Standaard zal het zo'n vaart niet lopen dat Orbán die keuze zal maken. De Europese Raad komt 17 juni informeel bijeen, en twee weken later nog eens op een formele top. Die twee bijeenkomsten zijn twee kansen om een opvolger voor Charles Michel te vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl