NOS Voetbal

Van 't Schip zag Ajax vanuit Australië falen: 'Goedkoop om anderen schuld te geven'

Samen met zijn zoon zag Ajax-trainer John van 't Schip aan de andere kant van de wereld zijn ploeg vorige maand afgaan tegen de amateurs van Hercules. Op trainingskamp in het Zuid-Spaanse Cádiz probeert hij zijn aangeslagen spelers nu met een goed gevoel de tweede seizoenshelft in te helpen.

Van 't Schip miste door het huwelijk van zijn zoon in Australië de eredivisiewedstrijd van Ajax tegen PEC Zwolle (2-2) en het bekerduel met Hercules (3-2 nederlaag). Zijn assistent Michael Valkanis nam de honneurs waar.

Vanuit Australië zag Van 't Schip het misgaan. Hij steekt de hand ook in eigen boezem. "Het was een collectief falen. Het zou wel heel goedkoop zijn anderen nu de schuld te geven."

Van 't Schip na 'grote smet' terug bij Ajax: 'Is wel besproken, ja'

Van 't Schip: "De verloren wedstrijd tegen Hercules is een grote smet op het sowieso al moeilijke seizoen. De beker was de snelste weg naar een prijs en naar Europees voetbal. Het was niet het einde van de wereld, maar het ging wel de hele wereld over."

Plek drie en vier

Dergelijke flaters mag Ajax niet meer slaan na de winterstop, wil het tot nu toe rampzalige seizoen 2023/2024 nog gered worden. "We moeten ons nu verder ontwikkelen. Vastigheden en vertrouwen krijgen."

Onder Van 't Schip klom Ajax voor de winterstop van plek 18 naar plek 5 op de ranglijst. "We hebben een mooie sprong gemaakt, maar nu komt het moeilijkere gedeelte richting de derde en vierde plek. We hebben veel goed te maken en AZ en FC Twente zijn goede ploegen."

Voor de winterstop werd duidelijk dat de Amsterdammers snakken naar een of meerdere ervaren krachten, die de ondergrens wat omhoog kunnen krikken. Maar er is geen garantie dat Ajax een slag kan slaan op de winterse transfermarkt. Toch wordt er gezocht, zeker naar een goede controlerende middenvelder.

Dat kreeg Van 't Schip al te horen van de club. "Het moet net kunnen. Een nieuwe speler moet de komende maanden al kunnen helpen. Het kan ook specifiek iemand voor de komende maanden zijn. Daar wordt naar gekeken, maar ik weet niet of dat gaat lukken."

Of Steven Berghuis en Steven Bergwijn blijven, durft Van 't Schip niet met volle zekerheid te zeggen. "De club moet kijken wat nu en op langere termijn het beste is. Maar ik wil als coach beste spelers behouden. Berghuis en Bergwijn zijn ook belangrijk voor het evenwicht: het zijn spelers waar jonge gasten zich aan kunnen optrekken. Maar als er een heel goed bod komt, is het nu eenmaal zo dat er over na wordt gedacht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl