NOS Nieuws

Van varkenshaas tot garnalen, voedselbank blij met luxe restproducten

Stoofperen, rollade, varkenshaas en garnalen. Het klinkt luxe, maar het zijn de producten die de voedselbank uitgeeft, nu de feestdagen weer voorbij zijn. Supermarkten proberen elk jaar zo in te kopen dat ze zo min mogelijk hoeven weg te gooien, maar desondanks verkopen ze niet hun hele voorraad. Waar gaat dat eten heen?

Veel supermarkten doneren overgebleven producten aan de lokale voedselbank. Albert Heijn doet dat naar eigen zeggen met 4,2 miljoen producten per jaar. En daar zijn de voedselbanken blij mee. In Den Haag alleen al kunnen honderden gezinnen onder meer de luxe producten ophalen, die soms nog maar heel even houdbaar zijn.

"We hebben een heleboel oliebollen en kerststollen gekregen. die zijn tot 1 januari houdbaar, maar je kan ze de komende dagen nog best eten," zegt Bilal Sahin van de voedselbank Haaglanden. Een klant in de Haagse winkel pakt naast pompoen en salade ook een zak oliebollen. "Ik neem er een paar mee en die ga ik lekker invriezen. Dan kunnen we er in april nog een traktatie van maken."

Deze voedselbank in Den Haag nam de overgebleven voorraden van kerst dankbaar in ontvangst:

Voedselbank in Den Haag maakt extra veel gezinnen blij met overgebleven kerstspullen

Voordat er producten naar de voedselbank gaan proberen grote supermarkten eerst nog zoveel mogelijk producten te verkopen, vaak met flinke korting. Albert Heijn doet dat door onder andere met prijsverlagingen tot 70 procent en na de feestdagen is er een speciaal pakket met overgebleven luxeproducten te koop.

Supermarktketen Plus geeft winkels de optie om overgebleven producten te doneren of te verkopen tegen lagere prijzen. Ook hier is na de feestdagen een speciale box te koop voor Too Good to Go.

Lidl doet niet aan speciale acties in deze periode. "Het gehele jaar gaan wij op dezelfde manier om met onze overgebleven producten. Tijdens de feestdagen is dit niet anders."

Potten en blikken

De supermarktbranche heeft als doel om voedselverspilling flink te verminderen. In 2030 moet dat zijn gehalveerd ten opzichte van 2015. Branchevereniging CBL zei vorige maand dat er de laatste jaren al stappen in de goede richting zijn gezet om dat doel te halen.

Die vermindering van verspilling is natuurlijk goed nieuws, maar het betekent ook minder aanvoer voor de voedselbank. Dat merken ze onder andere in Rotterdam, waar Jumbo en Albert Heijn het meeste leveren.

"We krijgen nu kant-en-klare dingen en producten als kalkoen en wild, echte kerstdingen dus. Maar eind januari droogt het weer op. Dan wordt de levering minder, vooral van groente en fruit. Dan stappen we over naar potten en blikken."

Producten die niet op de valreep nog verkocht worden of naar de voedselbank worden gestuurd, eindigen als voer voor dieren als varkens, koeien en kippen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl