Grote brand in loods koel- en vriesbedrijf Rutten
In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS NieuwsAangepast

Grote brand in loods Rutten na uren blussen onder controle

De grote brand in een koel- en vriesbedrijf bij het dorp Rutten (gemeente Noordoostpolder) is onder controle. De brandweer is de hele dag bezig geweest met het bestrijden van het vuur. Rond 21.00 uur meldde de Veiligheidsregio dat nablussen nog enige tijd in beslag zal nemen.

Omwonenden wordt geadviseerd om ramen, deuren en ventilatieroosters tot morgenvroeg dicht te houden in verband met de rook.

De brand brak rond 08.00 uur vanochtend uit aan de Gemaalweg, tussen Rutten en Lemmer. De brand woedde bij de gekoelde loodsen van het bedrijf. Daarin liggen onder meer bevroren producten voor land- en tuinbouw opgeslagen. Brandweerkorpsen uit de hele regio kwamen ter plaatse.

Ook een zogenoemde crashtender van Lelystad Airport was aanwezig. Dit blusvoertuig wordt normaal gebruikt bij vliegtuigbranden. Bij de brand is niemand gewond geraakt.

Lastig te bestrijden

De brand was lastig te bestrijden. Brandweerlieden konden door de hevige rookontwikkeling niet naar binnen en moesten blussen vanuit hoogwerkers. Ook werden twee blusrobots ingezet om het vuur tussen de koelcel en het dak te bestrijden. Ook speelde mee dat het gebouw van staal is. "Staal wordt bij een paar honderd graden week en dat kan dan instorten, dat is ook een reden waarom we niet naar binnen gaan", zei een woordvoerder eerder op de dag tegen Omroep Flevoland.

Medewerkers van het bedrijf en bewoners van enkele boerderijen in de omgeving zijn opgevangen in een kerk.

Hoe groot de schade bij het bedrijf is, is nog onduidelijk. Een deel van de loodsen is verloren gegaan.

Advertentie via Ster.nl