ASML-medewerkers in de fabriek in Veldhoven
NOS Nieuws

Nederlandse overheid hield levering ASML-machines aan China tegen

De Nederlandse overheid heeft chipmachinemaker ASML onlangs verboden om enkele deep ultraviolet-machines (DUV) naar China te sturen. De exportvergunning voor deze geavanceerde machines, die 80 à 90 miljoen per stuk kosten, werd onder Amerikaanse druk ingetrokken.

Het verbod is opmerkelijk, omdat een verbod om deze hoogwaardige chipmachines aan China te leveren pas per 1 januari is ingegaan. In een persbericht meldt ASML, zonder een exacte datum te noemen, dat het in 2023 "deels" is teruggefloten door de Nederlandse overheid.

Een "klein aantal klanten" in China zou door het vervroegde exportverbod machines niet geleverd hebben gekregen. Exacte aantallen machines en klanten worden niet genoemd.

'Geen gevolgen voor de winst'

ASML werd afgelopen jaar geconfronteerd met maatregelen van de Verenigde Staten en Europa om China's technologische ontwikkeling tegen te gaan. Het bedrijf uit Veldhoven mag daardoor minder chipmachines leveren aan China. De meest geavanceerde machines (de EUV's) mocht ASML sowieso al niet aan China leveren. Die machines kosten meer dan 150 miljoen euro per stuk.

In oktober bleek uit kwartaalcijfers dat klanten in China nog snel machines bij ASML insloegen voor de nieuwe sancties met de jaarwisseling ingingen.

In de persverklaring zegt ASML dat het vervroegde verbod geen gevolgen heeft voor de winstcijfers over 2023. Daarbij zegt het bedrijf dat het uit recente gesprekken met de VS meer duidelijkheid heeft gekregen over het exportverbod voor DUV-machines naar China. "We werken volledig mee met alle wetten en regulering in de landen waarin we actief zijn", benadrukt het bedrijf.

China is niet blij met de vervroegde ban op de DUV-machines. In een reactie aan persbureau Reuters wordt Nederland opgeroepen om "de wet te respecteren".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl