Wat ging er mis met Kwakoe?
Na 35 jaar moeten we het deze zomer zonder het Kwakoe-festival stellen. De organisatie van het multiculturele festival in Amsterdam-Zuidoost heeft niet genoeg geld om het door te laten gaan.
Muziekoptredens, een voetbaltoernooi en culturele shows: Kwakoe bediende een breed publiek en trok vorig jaar bijna 390.000 bezoekers. Toch raakte het festival de afgelopen jaren voortdurend in de financiële en organisatorische problemen. Een overzicht van hoe het de laatste jaren misging:
2010 - Tijdens het festival spande een tentverhuurder een kort geding aan tegen de organisatie wegens een betalingsconflict. Hij kreeg gelijk van de rechter en begon meteen zijn tenten af te breken. Uiteindelijk liep het met sisser af toen de organisatie nieuwe betalingsbeloften deed. Een paar dagen later spanden verschillende leveranciers van podia en heftrucks een kort geding aan om hun geld te krijgen. Ze waren bang voor een faillissement van het festival. Ook raakte festivaldirecteur Kenneth Renfurm gewond toen twee muzikanten hem aanvielen. Ze zouden Renfurm zijn aangevlogen omdat ze nog geld tegoed hadden voor een optreden.
2009 - Na het festival was er onduidelijkheid over de kasboeken van Kwakoe. De Belastingdienst controleerde de boeken van enkele tientallen standhouders. Naast professionele bedrijven werden er tijdens het festival ook snacks en frisdrankjes verkocht door particulieren; het is niet duidelijk of zij wel belasting betaalden en of ze überhaupt een administratie bijhielden.
2008 - Geharrewar, geruzie en een rechtszaak over vergunningen: Kwakoe Events organiseerde het festival 32 jaar lang, maar kreeg nu geen vergunning van stadsdeel Zuidoost. Het stadsdeel gaf het evenement aan een andere organisatie, omdat Kwakoe Events zich drie jaar niet aan veiligheids- en milieuvoorschriften had gehouden.
2007 - Kwakoe zat diep in de schulden: stadsdeel Zuidoost wilde 300.000 euro zien. Die schuld werd opgebouwd sinds eind jaren '90. Het ging om een bedrag voor de schoonmaakkosten van het festival van 2006, maar het leeuwendeel van de schuld bestond uit 'Precariobelasting', die het stadsdeel mag heffen voor het gebruik van openbare ruimte. Kwakoe betaalde die belasting sinds 1998 niet meer.
Door: Suse