Julián Álvarez (l) en Phil Foden (r)

Wereldkampioen City wint moeizaam bij Everton, Madueke bezorgt Chelsea zege

Vijf dagen na het veroveren van de wereldtitel in Jeddah heeft Manchester City in de Premier League een zwaarbevochten overwinning geboekt bij Everton. De regerend kampioen boog op Goodison Park in de tweede helft een 1-0 achterstand om in een zege: 1-3. Chelsea won thuis met 2-1 van Crystal Palace.

Nog zonder de al bijna de hele maand december geblesseerde topscorer Erling Haaland had City het moeilijk in Liverpool. De eerste kansen waren wel voor de bezoekers, maar Everton-doelman Jordan Pickford had knappe reddingen in huis op schoten van Matheus Nunes, Jack Grealish en Julián Álvarez.

Everton op voorsprong

Nadat Nathan Aké een bal van de lijn had gehaald, sloeg de thuisploeg in de 29ste minuut toe. Ingeleid door een fout van Rodri scoorde Jack Harrison op aangeven van Dwight McNeil van dichtbij. Daarna voorkwam Ederson met een knappe redding een tweede goal van Harrison.

City, dat maar één van de voorgaande zes competitieduels had gewonnen, trok de wedstrijd in de tweede helft toch naar zich toe. Phil Foden haalde uit en vond de korte hoek en Álvarez schoot een strafschop via Pickford door het midden binnen.

City bleef kwetsbaar en pas na een misser van Everton-invaller Dominic Calvert-Lewin verschafte Bernardo Silva City lucht met een schot van afstand. Foden raakte in de slotfase nog de paal en zag Pickford redden op een nieuwe poging. Bij Everton viel Arnaut Danjuma in de 80ste minuut in.

Eerste basisplaats Maatsen bij winnend Chelsea

Bij Chelsea stond Ian Maatsen voor het eerst in de basis in een Premier League-wedstrijd. De 21-jarige Nederlander maakte deel uit van het jongste basiselftal ooit van Chelsea in de Premier League en het jongste Chelsea op het hoogste Engelse niveau sinds 16 mei 1979. De gemiddelde leeftijd was 23 jaar en 21 dagen.

Coach Mauricio Pochettino had voor de linkspoot een plaats ingeruimd op het middenveld en de eerste kans was voor de Nederlander. Na een fraaie steekpass van Mychajlo Moedryk kwam de diepgaande Maatsen alleen voor Dean Henderson. De doelman van Crystal Palace raakte de bal nog aan, waarna Tyrick Mitchell voor de lijn kon opruimen.

Een kans voor Ian Maatsen

Uit een voorzet van van Malo Gusto zette Moedryk Chelsea van dichtbij op voorsprong. De Oekraïner Moedryk had de score zelf kunnen vergroten, maar stuitte op Henderson. Op slag van rust zorgde Michael Olise voor de gelijkmaker namens de bezoekers.

In de tweede helft pakte Chelsea alsnog de winst. Een doelpunt van Nicolas Jackson werd afgekeurd vanwege buitenspel, maar invaller Noni Madueke versierde met goedkeuring van de VAR een strafschop, die door de ex-PSV'er zelf werd benut.