Hoogste waterpeil wordt morgenochtend verwacht
Al dagenlang is er sprake van hoogwater op verschillende plekken in Nederland. Volgens de Unie van Waterschappen kan de overlast beperkt blijven door extra maatregelen van waterschappen.
Hoeveel overlast er uiteindelijk zal zijn, hangt af van de hoogwaterpiek in de Rijn bij Lobith. Dat heeft gevolgen voor de rest van het land. Op dit moment staat het water bij Lobith op 14,49 meter boven NAP. Morgenochtend rond 07.00 uur wordt de hoogste waterpiek van ongeveer 14,6 meter bij Lobith verwacht.
Ook voor Deventer wordt de hoogste waterstand morgen verwacht. De gemeente liet al eerder zandzakken plaatsen bij de kademuur langs de IJssel. Volgens de gemeente is dat voorlopig voldoende en zal waarschijnlijk alleen de kade overstromen. Bij een waterpeil van 6,3 meter boven NAP kan de stad overstromen. Volgens de gemeente zal het zo ver niet komen.
Op verschillende plekken langs de Nederlandse rivieren nemen gemeentes maatregelen om wateroverlast te voorkomen of verminderen:
Doordat het vandaag overwegend droog is in Nederland kan er op sommige plekken meer water worden afgevoerd dan erbij komt. Dat gebeurde vandaag in het waterschap Drents Overijsselse Delta. "In het noordelijke deel van ons gebied is de situatie wat rustiger aan het worden", meldt het waterschap. Wel stijgt het water in de Vecht langzaam verder. Volgens het waterschap komen deze hoogwaterstanden ongeveer één keer in de 25 jaar voor.
Waterschap Vechtstromen meldt dat de Vecht een recordhoogte heeft bereikt van 13,14 boven NAP. Dat is 7 centimeter hoger dan in 1998. Het water in de Vecht stond toen zo hoog dat verschillende steden dreigden te overstromen en overwogen werd dijken door te steken. Sindsdien zijn er aanpassingen gedaan waardoor water geleidelijk kan worden afgevoerd. Ook zijn er speciale wateropvanggebieden aangelegd om water te bergen tijdens periodes van hoogwater. Voorlopig blijft het waterpeil in de Vecht hoog, waarschuwt het waterschap.
Het hoge water in Nederland in vogelvlucht:
Vanaf morgenavond wordt er weer regen verwacht. Het KNMI verwacht dat het tot en met de jaarwisseling zeer nat zal zijn. De wateroverlast heeft ook te maken met regenwater uit gebieden om Nederland heen. Zo voert de Maas veel water af vanuit Frankrijk en de Belgische Ardennen.
Vaarverbod
De regenval van de afgelopen tijd leidt niet alleen langs de rivieren en meren tot overlast. Zo is er in Purmerend een stuk van een verhoogde weg weggespoeld. Een van de rijbanen is daardoor afgesloten voor onderzoek.
In waterschap De Dommel, in Noord-Brabant, geldt sinds vandaag een vaarverbod vanwege het hoogwater. "Ga niet het water in of op tijdens het hoogwater. Dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties", schrijft het waterschap in een liveblog over de situatie. De waterpeilen in het gebied zijn nog altijd hoog, maar zijn stabiel of dalen inmiddels licht, stelt het waterschap.