NOS NieuwsAangepast

Ravage door plofkraak naast supermarkt in Amsterdam

In Amsterdam is vanmorgen vroeg een plofkraak gepleegd. Zware explosies veroorzaakten een ravage. De geldautomaat is uit de gevel geblazen, de brokstukken lagen op straat.

De politie wil niet zeggen of er iets is buitgemaakt. Niemand is gewond geraakt. De verdachten zijn volgens de politie weggevlucht op een scooter.

De plofkraak werd even na 4.30 uur gemeld bij de politie. Omwonenden van de geldautomaat in de wijk Osdorp waren opgeschrikt door een aantal harde knallen. De automaat zit naast een supermarkt, erboven zitten appartementen. "Dit had heel anders kunnen aflopen", zegt de politie.

Door de ontploffing zijn diverse ramen gesprongen:

Veel schade na plofkraak in Amsterdam-West

In vergelijking met een aantal jaren geleden worden amper nog plofkraken op geldautomaten gepleegd in Nederland. In 2019 werden er 71 gepleegd, vorig jaar waren het er volgens de Vereniging van Nederlandse Banken negen. Een reden daarvoor is dat de meeste geldautomaten tegenwoordig 's nacht dicht zijn.

Het probleem heeft zich verplaatst naar Duitsland. Vorig jaar werden daar ruim 450 plofkraken gepleegd. In het buurland zijn naar verhouding veel meer geldautomaten dan in Nederland. Ook zijn die vaak 24 uur per dag toegankelijk. Onlangs werden acht Nederlanders opgepakt op verdenking van plofkraken in Duitsland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl