Een cardioloog in een ander ziekenhuis
NOS NieuwsAangepast

Ziekenhuis in Nijmegen wint rechtszaak van eigen cardiologen over betalingen

Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen heeft een rechtszaak gewonnen tegen de eigen cardiologen, blijkt uit een vonnis waar de Gelderlander over bericht. De zaak gaat over de vraag op welke rekening het geld voor onderzoek naar een nieuw medicijn moet worden gestort.

De cardiologen willen onderzoek doen naar een nieuw hartmedicijn en ontvangen daarvoor van farmaceut Janssen 7000 euro per patiënt. Een deel van dat geld dragen ze af aan het ziekenhuis, bijvoorbeeld omdat ze gebruik maken van het laboratorium.

Maar hoeveel de cardiologen er zelf aan overhouden en hoeveel uur ze daarvoor werken, blijft voor het bestuur van CWZ onduidelijk. Om dat transparant te maken, wil het ziekenhuis dat de betalingen via de boekhouding van het ziekenhuis lopen. Eventuele winsten kunnen dan door het ziekenhuis in onderzoek worden gestopt.

Op de vingers getikt door de Inspectie

CWZ is, net als drie andere ziekenhuizen, recent op de vingers getikt door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Die concludeerde dat ziekenhuizen slecht zicht hebben op betalingen aan hun artsen. Daarmee houden ze zich niet aan de wet die belangenverstrengeling moet voorkomen.

De inspectie deed het onderzoek naar aanleiding van verhalen van de onderzoeksredactie van NOS en Nieuwsuur. Die onthulde eerder dat cardiologen van het CWZ zeker 1,7 miljoen euro kregen gestort op rekeningen van hun eigen bedrijven, zonder dat het ziekenhuisbestuur daarvan wist.

Hoe de onderzoeksredactie hier achter kwam, zie je in deze video:

Volgens CWZ was het vermogen in de bv's van de cardiologen in het ziekenhuis "exorbitant" gegroeid, schrijft De Gelderlander. Het ziekenhuis wilde daarom transparantie over de financiële stromen.

Maar volgens de advocaat van de cardiologen hebben de artsen zich aan alle regels gehouden. De opmerking over het groeiende vermogen in de bv's zijn volgens hem "suggestieve beeldvorming" en "een directe aanval op hun integriteit". De cardiologen wilden geen verdere reactie geven aan de NOS.

"Mores in alle ziekenhuizen"

De rechter oordeelt dat het ziekenhuisbestuur uiteindelijk eindverantwoordelijk is het voor het onderzoek. Zij mogen dus ook de voorwaarden stellen over hoe de geldstromen lopen.

CWZ-voorzitter Ankie van Rossum laat weten niet bang te zijn dat de uitkomst van de rechtszaak andere specialisten afschrikt. "Dit wordt de mores in alle ziekenhuizen", zegt zij in een reactie aan De Gelderlander.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl