Europese Commissie wil wolf minder beschermen, eerste stap richting afschieten
De Europese Commissie wil de status van de wolf van 'strikt beschermd' naar 'beschermd' veranderen. Vandaag wordt een voorstel ingediend om dit voor elkaar te krijgen.
De beschermstatus van de wolf is nu nog gebaseerd op een verdrag uit 1979. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zegt dat de terugkomst van de wolf goed nieuws is voor de biodiversiteit, maar dat de toename van het aantal wolven op sommige plekken van Europa vooral een gevaar is voor het vee.
De Europese lidstaten moeten nog stemmen over het voorstel. Als ze ermee instemmen, kan dat betekenen dat het afschieten van wolven onder specifieke omstandigheden wordt toegestaan.
Ander geluid
Met het voorstel lijkt de Europese Commissie te willen inzetten op het terugdringen van de wolf. De wolf is in de Europese Unie nu nog een strikt beschermde diersoort. Mede door die bescherming wist het roofdier de afgelopen jaren terug te keren in veel gebieden, waaronder Nederland.
Natuurbeschermers zien die terugkeer als een bekroning op natuurbeleid. Ze vinden het bovendien noodzakelijk voor herstel van een ecologisch evenwicht in grote natuurgebieden, zoals de Veluwe. Daar leven eigenlijk veel te veel edelherten en wilde zwijnen, waardoor bijvoorbeeld bosverjonging bijna onmogelijk is.
Maar al gauw klonk vanuit de samenleving in Nederland ook een ander geluid. Wolven zouden te veel schade aanrichten. Niet in natuurgebieden, maar bij veehouders, waar schapen het slachtoffer worden.
Op jaarbasis worden in Nederland nu enkele honderden schapen en andere landbouwdieren slachtoffer door aanvallen van wolven. Dat blijkt uit cijfers van BIJ12, een centrale organisatie van de 12 provincies. Veehouders komen via het registratiesysteem van BIJ12 in aanmerking voor financiële schadevergoeding. Ze moeten dan een wolfwerend raster plaatsen.
Brandbrief
Dinsdag verstuurden bijna 300 Europese natuurorganisaties nog een brandbrief naar Von der Leyen waarin ze de commissievoorzitter opriepen de beschermde status van de wolf in de Europese Unie te behouden. Daarin leverden de organisaties bovendien kritiek op de procedure. De Europese Commissie zou geen wetenschappelijk bewijs hebben geleverd om de beslissing te onderbouwen.
Europarlementariër Bert-Jan Ruissen van de SGP reageert verheugd op het voorstel. "Dit is precies wat we jarenlang bepleitten vanwege de grote schade aan vee en wild."