Van Gerwen eenvoudig naar derde ronde WK darts, Nijman verliest bij debuut

Michael van Gerwen heeft zich gemakkelijk geplaatst voor de derde ronde van het WK darts. De Nederlandse nummer twee van de wereld versloeg in het Londense 'Ally Pally' de Ier Keane Barry: 3-0. "Bij vlagen speelde ik gewoon erg goed", zei Van Gerwen na afloop.

Wessel Nijman werd bij zijn WK-debuut in de eerste ronde uitgeschakeld. De 23-jarige Nederlander leed een 3-2 nederlaag tegen de Engelsman Steve Beaton.

De Nederlandse Zweed Jeffrey de Graaf ging in de middagsessie al door naar de tweede ronde. Na een spectaculaire comeback versloeg hij Ritchie Edhouse (3-2). De eerste verrassing van het toernooi is ook een feit: James Wade mocht als geplaatste speler (13) in de tweede ronde instromen, maar verloor daarin gelijk van de Canadees Matt Campbell (3-2).

Van Gerwen op jacht naar vierde wereldtitel

Drievoudig wereldkampioen Van Gerwen begon sterk aan zijn eerste wedstrijd. Hij kwam in de eerste set op 2-0. De 21-jarige Barry kwam terug tot 2-1, maar benutte de mogelijkheid op 2-2 niet. Van Gerwen, die op dat moment een hoger gemiddelde dan 103 had, maakte het vervolgens wel af en pakte de eerste set (3-1).

Van Gerwen ziet zichzelf als favoriet op WK: 'Iedereen wil van mij winnen'

In de tweede set kwam het Ierse talent op voorsprong, maar gelijk daarna liet Van Gerwen zien dat hij wereldtop is. Met een 167-finish kreeg hij het voor elkaar dat het al luidruchtige publiek nog iets luider werd. De overige legs in de set waren ook een prooi voor de Nederlander (3-1).

Ook in de derde set brak Van Gerwen zijn tegenstander onder meer met een fraaie 112-finish en gaf hij geen leg meer weg (3-0). Hij vond dat Barry goed speelde. Ook was hij tevreden over zijn "fantastische" eerste set. "De tweede set was oké, maar gooide ik wel een vieze 167. Daardoor krijg je wel vertrouwen, waardoor je makkelijker de wedstrijd wint."

Van Gerwen speelt pas na de kerst weer. De tegenstander is nog niet bekend. Hij gaat eerst de komende dagen terug naar zijn huis in Nederland.

Geschorst na matchfixing

Nijman werd in 2020 voor vijf jaar geschorst vanwege matchfixing. Hij verloor tijdens de coronaperiode opzettelijk een wedstrijd bij een onlinetoernooi. Omdat de Nederlander mee wilde werken aan campagnes tegen matchfixing, werd zijn schorsing teruggebracht tot tweeënhalf jaar en mocht hij in februari zijn rentree maken.

Tijdens zijn WK-debuut trof Nijman de geslepen Beaton. De 59-jarige 'Bronzen Adonis' doet voor de 33ste keer mee aan het WK. Iets wat geen enkele andere speler dit toernooi kan zeggen. Hij kondigde meteen na zijn overwinning zijn afscheid aan. Na het WK van volgend jaar stopt hij met darten.

Nijman 'onwijs trots' na WK-debuut: 'Geen schande om van Beaton te verliezen'

Dat Beaton meer ervaring heeft, was in de wedstrijd ook te zien. Op de beslissende momenten presteerde de Engelsman beter. Nijman kwam in de eerste set op voorsprong, maar moest die toch aan Beaton laten (1-3). In de tweede set stond het 2-2 en trok Nijman wederom aan het kortste eind (2-3).

De derde set was wel een prooi voor de hondstrouwe fan van voetbalclub AZ (3-0). Hij trok de goede lijn aanvankelijk door in de vierde set (2-0 voorsprong), maar Beaton liet zich niet van de wijs brengen en kwam terug tot 2-2. In de laatste leg benutte Beaton pas zijn zesde matchdart (2-3). Tot grote vreugde van het Britse publiek.

Volgens Nijman had hij geen nederlaag hoeven lijden. Hij verweet zichzelf dat hij er geen 2-0 van maakte. Toch stond hij na afloop niet chagrijnig voor de NOS-microfoon. "Ik ben onwijs trots dat ik hier sta. Zo'n wedstrijd is jammer, maar het is geen schande om van Beaton te verliezen."