Itzhak de Laat voor de start van de finale op de 1.500 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Seoul.
NOS Sport

Stap voor stap keert shorttracker De Laat terug naar de top: 'Zilver is dik verdiend'

Niet zo lang geleden vormde shorttracker Itzhak de Laat met Sjinkie Knegt en Daan Breeuwsma de kern van een aflossingsploeg die de zeges aaneenreeg. Breeuwsma is inmiddels gestopt. Knegt is sinds het ongeluk met zijn houtkachel niet meer in de buurt gekomen van de schicht die hij ooit was.

Ook De Laat is dit seizoen op zoek naar zijn vorm. Bij de wereldbekerwedstrijden in Seoul liet De Laat weer flitsen van zijn klasse zien. In zijn eerste A-finale dit seizoen werd hij vierde. Maar vooral in de aflossing speelde hij een hoofdrol.

"Eindelijk", aldus de opgeluchte De Laat na afloop. "We zaten er vorige week ook al heel dichtbij. Toen hadden we eigenlijk een plak om onze nek moeten hebben. Deze keer zaten we met vijf landen in de finale, wat superlastig is. Dit zilver is niet meer dan verdiend."

De Laat vindt stap voor stap oude topvorm terug: 'Zilver op relay is dik verdiend'

De tweede plaats op de aflossing was knap, zeker gezien de afwezigheid van Jens van 't Wout. De nieuwe blikvanger van het Nederlandse shorttrack bij de mannen ging zaterdag hard onderuit op de gemengde aflossing. krabbelde op en hielp de Nederlandse ploeg in tweede instantie zelfs aan het goud.

Na die race maakte Van 't Wout toch de gang naar het ziekenhuis in Seoul, waar geen breuken werden vastgesteld. Zondag bleek in de halve finales van de 1.500 meter dat Van 't Wout fysiek toch niet in orde is: hij liet zijn concurrenten een paar ronden voor het einde lopen.

Zilver op aflossing

In zijn afwezigheid zorgden De Laat, Kay Huisman, Teun Boer en Friso Emons op de aflossing bijna voor een enorme stunt: in de laatste ronde lag De Laat zelfs even op kop, maar moest uiteindelijk toch de Chinezen en de Italianen voor zich dulden.

De jury had echter gezien dat de Italiaan Luca Spechenhauser een handje had gebruikt om zich langs De Laat te wurmen. De Italianen werden gediskwalificeerd en zo schoof Nederland op naar het zilver. België completeerde het podium.

Zilver voor shorttrackmannen bij wereldbeker in Seoul na straf voor Italianen

Eerder op de dag liet De Laat zich ook al zien in de finale van de 1.500 meter, zijn eerste finale dit seizoen. De Leeuwarder met zijn zelf geïllustreerde helm keek in de finale de kat uit de boom en gokte op zijn handigheid in de finale.

Dat betaalde zich uit, want in de laatste ronde wist hij zich nog op te werken vanuit laatste positie nog naar een verdienstelijke vierde plek. "Ik had misschien gehoopt al wat beter te zijn dit weekend", vertelde De Laat. "Maar blijkbaar gaat het langzaam: stapje voor stapje word ik steeds een beetje beter."

De Laat laat zich weer eens zien en wordt vierde in finale 1.500 meter

Dat was wel op ruime afstand van de top drie. De Canadees William Dandjinou (bijgenaamd 'de cobra') mocht uiteindelijk de armen in de lucht steken, voor de Zuid-Koreaan Park Ji-won en Dandjinous landgenoot Steven Dubois.

Koreaanse pech: transponder en kopstoot

De leider in het wereldbekerklassement voor dit weekend, de Zuid-Koreaan Kim Gun-woo, schitterde op de 1.500 meter door afwezigheid. In de voorronden op vrijdag vergat hij namelijk - net als langebaanschaatsster Joy Beune vorige week - zijn transponder. Dat betekende automatische diskwalificatie.

Kim was niet de enige Zuid-Koreaanse pechvogel. In de halve finales van de 500 meter, een race die liefst vier keer opnieuw van start moest na valpartijen in de eerste meters, werd de lokale favoriet Hwang Dae-heon zelfs slachtoffer van een kopstoot.

Hwang ging in het spoor van olympisch kampioen Shaoang Liu de eerste bocht in en kon geen kant op toen de Hongaarse Chinees uit balans raakte en een pirouette maakte op het ijs. Onbedoeld deelde Lui daarbij stevige kopstoot uit tegen de borstkas van de Zuid-Koreaan.

Shaoang Liu tolt om zijn as en deelt zo onbedoeld een kopstoot uit aan thuisfavoriet Hwang Dae-won.

Liu bood meteen zijn excuses aan, maar de schade voor Hwang bleek pas later. Na de herstart moest hij namelijk al snel de strijd staken, al was niet duidelijk of de gevolgen van de kopstoot of materiaalproblemen daaraan ten grondslag lagen.

Liu plaatste zich wel voor de finale en won die ook, voor de Zuid Koreaan Seo Ri-ya en Denis Nikisha uit Kazachstan.

Nederlanders spelen geen rol

Voor de Nederlandse shorttrackers was de 500 meter al voorbij voor die goed en wel begonnen was. Huisman en Boer strandden in de kwartfinales. Voor de in allerijl ingevlogen Knegt waren de voorronden het eindstation.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl