21 doden met resistente bacterie Rotterdam
Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink
Onder de 47 patiënten die op de ic van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam een multiresistente bacterie hebben opgelopen, zijn 21 doden gevallen. Dat blijkt uit het onderzoek van het ziekenhuis zelf. Wetenschappers van het RIVM zijn nu bezig die onderzoeksresultaten te controleren. Het aantal besmettingen en ook doden zou dus nog kunnen oplopen.
Het is heel moeilijk om te zeggen hoeveel patiënten daadwerkelijk het gevolg zijn van een infectie veroorzaakt door de multiresistente bacterie. Patiënten op een ic zijn altijd ernstig ziek en verzwakt.
De artsen op de intensive care van het Maasstad Ziekenhuis gaan ervan uit dat alle patiënten zijn overleden aan hun eigenlijke kwaal, zegt arts microbioloog Tjaco Ossenwaarde van het Maasstad Ziekenhuis.
Multiresistente bacterie
Een onafhankelijke commissie van artsen uit andere ziekenhuizen gaat de dossiers van de overleden patiënten bekijken om vast te stellen welke rol de bacterie in hun dood heeft gespeeld. Vaststaat dat het oplopen van zo'n multiresistente bacterie en daarmee samenhangende infecties niet goed is voor ernstig zieke patiënten. Die kunnen daar zieker van worden.
Het Maasstad Ziekenhuis kampt tenminste sinds oktober 2010 met een uitbraak van de darmbacterie Klebsiella pneumoniae op de intensive care. Door de productie van het enzym oxa-48 is de bacterie resistent voor alle antibiotica. Het ziekenhuis heeft de uitbraak lange tijd onder de pet gehouden.
Half april en eind april kreeg het ziekenhuis bericht van het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam en ook van het RIVM dat de bacterie bij patiënten van het Maasstad Ziekenhuis was aangetroffen.
Melding
Vervolgens heeft het Maasstad Ziekenhuis zelf die uitkomst gecontroleerd met een test die in een eerder stadium niet was gebruikt om vast te stellen wat voor bacterie er al maanden op de ic was. Begin mei meldde een huisartsenlab in Etten-Leur dat de bacterie al in februari was aangetroffen bij een patiënt die toen net op de ic van het Maasstad Ziekenhuis had gelegen.
Het Maasstad Ziekenhuis zelf heeft nog tot 26 mei gewacht met het melden van de besmetting. Pas daarna is het onderzoek begonnen om vast te stellen hoeveel besmettingen zich hadden voorgedaan. Daarbij werd al snel vastgesteld dat de Klebsiella er in ieder geval in oktober van het vorig jaar al was.
Groot onderzoek
De afgelopen twee weken zijn alle patiënten die in het ziekenhuis lagen, er nieuw opgenomen werden of ontslagen werden gecontroleerd op besmetting met de multiresistente Klebsiella.
Dat is ingewikkeld omdat tussen alle bacteriën in menselijke faeces (poep) die ene bacterie aangetoond moet worden. In totaal zijn 3.500 monsters getest. Om hoeveel patiënten het gaat kan het ziekenhuis niet zeggen. Men schat ongeveer 700.
Daarnaast zijn 110 medewerkers die op de ic werken getest. Die waren geen van allen besmet. Onder de patiënten werden tien nieuwe gevallen gevonden, zodat nu in totaal 47 mensen in het Maasstad de multiresistente Klebsiella hebben opgelopen.
Revalidatiekliniek
Of ook buiten het ziekenhuis mensen besmet zijn geraakt door contact met oud-patiënten van het ziekenhuis is nog onduidelijk. Één van de besmette patiënten is na het verblijf op de ic van het Maasstad Ziekenhuis overgeplaatst naar de revalidatiekliniek Rijndam in Rotterdam.
Het ziekenhuis heeft nog niet in kaart gebracht met wie besmette patiënten die ontslagen zijn - en die nog leven - contact hebben gehad en of er secondaire besmettingen zijn opgetreden.
Brief
Gisteren heeft het Maasstad Ziekenhuis aan alle huisartsen en andere zorginstellingen in de regio een brief gestuurd over de uitbraak. Het ziekenhuis zegt dat er begin juni telefonisch contact is geweest met de huisartsen van alle besmette patiënten die toen bekend waren en met de revalidatiekliniek Rijnland.
Via de GGD Rijnmond zijn de andere GGD'en in Nederland geïnformeerd en via hen huisartsen en zorginstellingen in de rest van het land.
Verhuizing
Half mei is het ziekenhuis naar de huidige nieuwe locatie verhuisd. Het Maasstad Ziekenhuis en haar voorlopers hebben een geschiedenis van problemen met bacteriënuitbraken op de ic en in het ziekenhuis.
Er is op dit moment ook sprake van een uitbraak van door ESBL's voor bijna alle antibiotica resistent geworden bacteriën op de ic. Die is ten minste sinds 2009 aan de gang. In 2010 is de ic ontruimd en met vergassing gereinigd na een uitbraak van de Acinetobacter Baumannnii, weer een andere resistente bacterie.
Begin deze eeuw zagen de microbiologen van de samenstellende ziekenhuizen Clara en Zuider de grootste uitbraak van MRSA in de Nederlandse geschiedenis over het hoofd.