NOS Nieuws

Wekdienst 8/12: 30 kilometer in meeste straten Amsterdam • Paarse Vrijdag

Goedemorgen! In Amsterdam mogen automobilisten vanaf vandaag op veel plekken maximaal 30 kilometer per uur rijden en scholieren in het land trekken iets paars aan om zich solidair te tonen met de lhbti-gemeenschap,

Eerst het weer: in de ochtend valt in het midden en oosten van het land regen. 'Op sommige plekken kan er wat natte sneeuw vallen. Vanmiddag wordt het droog met in het westen ook wat zon. Het wordt 5 tot 9 graden. Vanavond en vannacht wint zachte lucht verder terrein en wordt het niet kouder dan 4 tot 7 graden.

Weer 8 december 2023

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de wegwerkzaamheden en hier zie je waar er aan het spoor wordt gewerkt.

Wat kun je verwachten?

  • Op 80 procent van de Amsterdamse wegen geldt vanaf vandaag een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. De gemeente wil hiermee de verkeersveiligheid vergroten en het verkeerslawaai halveren. De verkeersborden zijn in de nacht van donderdag op vrijdag aangepast en de verkeerslichten opnieuw ingesteld.
  • Het is op veel scholen Paarse Vrijdag. Kinderen dragen dan paarse kleding - om op te komen voor leeftijdsgenoten die bijvoorbeeld homo, lesbisch of transgender zijn.
  • Op de klimaattop in Dubai beginnen de politieke onderhandelingen. Inmiddels zijn delegaties van Eurocommissaris Hoekstra en van het Europees Parlement aangekomen en ook demissionair minister Jetten is vanaf vandaag tot het einde bij de COP28.
  • Op de vierde zittingsdag van het hoger beroep van de Mallorcazaak maken de ouders van de overleden Carlo Heuvelman gebruik van hun spreekrecht. Ook zijn vriendin richt het woord tot de zeven verdachten uit Hilversum, die terechtstaan voor het uitgaansgeweld met dodelijke afloop.
  • Luisteraars van NPO Radio 2 kunnen nog tot 15.00 uur vanmiddag hun stem uitbrengen voor de Top 2000, de jaarlijkse eindejaarslijst van de zender. Tussen 17.00 en 18.00 uur worden de tien populairste nummers gedeeld en wordt bekend of Bohemian Rhapsody van Queen opnieuw op nummer 1 staat.

Wat heb je gemist?

Israël heropent binnen een paar dagen de grenspost Kerem Shalom tussen het land en de Gazastrook om trucks met hulpgoederen te inspecteren. De vrachtwagens moeten nu nog worden geïnspecteerd in Nitzana, op de grens tussen Egypte en Israël. Daarna rijden ze naar Rafah, waar ze de Gazastrook binnenrijden. Door de heropening van Kerem Shalom kunnen er ruim 200 vrachtwagens per dag worden verwerkt.

De VN vraagt al een aantal weken om heropening van de grenspost. Gisteren zei VN-noodhulpcoördinator Martin Griffiths al dat daarover "veelbelovende" gesprekken worden gevoerd.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Het joodse feest Chanoeka is gisterenavond in Nederland begonnen. Het feest duurt acht dagen en wordt ook wel het lichtjesfeest genoemd.

Op de Dam in Amsterdam begon de nationale viering:

Zij vieren Chanoeka in Amsterdam: 'Zeker nu'

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl