Leipzig-spits Loïs Openda in gevecht om de bal

Openda wijst Leipzig de weg tegen Heidenheim, Stuttgart nadert top twee

Terwijl Bayern München en Union Berlin van een vrije dag genoten, omdat de hevige sneeuwval in Zuid-Duitsland voetbal onmogelijk had gemaakt in de Allianz Arena, boekte RB Leipzig een thuiszege op 1.FC Heidenheim en klom het naar de vierde plaats in de Bundesliga.

De ploeg van Xavi Simons, die na een onopvallende wedstrijd een kwartier voor tijd gewisseld werd, naderde VfB Stuttgart even tot op één punt, maar 'Die Schwaben' kropen later op de dag op hun beurt juist weer een stukje richting de top twee door in eigen huis af te rekenen met Werder Bremen: 2-0.

De tiende voor Openda

Na reuzekansen voor Yussuf Poulsen, gestopt door doelman Kevin Müller, en de andere kant voor Marvin Pieringer, die naast kopte, mocht Leipzig na een halfuur een strafschop nemen. Lois Openda was onderuit getikt door Norman Theuerkauf. De voor veertig miljoen euro (een clubrecord) van Lens overgenomen Belg legde vervolgens zelf de bal op de stip en maakte zijn al tiende competitiedoelpuntpunt van het seizoen: 1-0.

De stand in de Bundesliga

Vlak voor rust verdubbelde Poulsen de marge door bij de eerste paal de bal tussen de benen van Müller te tikken. Maar nog voor de spelers de kleedkamers opzochten, had Heidenheim wat terug kunnen doen. Een doorgekopte hoekschop belandde voor de voeten van Benedikt Gimber, die zonder moeite voor de 2-1 tekende.

Na de pauze was Openda nog dicht bij een tweede doelpunt, maar de paal stond die in de weg. De lat hielp Heidenheim uit de brand toen Omar Haktab Traore de bal over zijn doelman heen kopte. Müller redde daarna op de rebound van Openda, waarna Leipzig nog met de schrik vrij kwam bij een schot van Gimber dat rakelings overvloog.

Clubrecord voor Guirassy

Stuttgart was in het thuisduel met Bremen veel sterker en creëerde ook voldoende kansen, maar voor rust wist alleen Deniz Undav te scoren. De voormalige jeugdspeler van Werder Bremen was er als de kippen bij toen Bremen-doelman Michael Zetterer een schot van Waldemar Anton niet onder controle kreeg.

Serhou Guirassy scoort vanaf elf meter

Na rust veranderde er weinig in het spelbeeld. Dat gold ook voor het missen van kansen door Serhou Guirassy en Silas, die weinig geluk hadden bij de afronding.

Guirassy verdiende twintig minuten voor tijd wel een strafschop, die hij zelf met een boogballetje door het midden benutte: 2-0. Het was voor de Frans-Guinese aanvaller zijn 23ste competitiedoelpunt van het kalenderjaar, waarmee hij Karl Allgöwer (1983) een clubrecord ontnam.

Weghorst scoort

TSG Hoffenheim verloor de aansluiting bij de subtop ondanks een doelpunt van Wout Weghorst. Er werd met 2-1 verloren bij Borussia Mönchengladbach.