Opgeleefd Heerenveen boekt tegen Almere City derde overwinning op rij

Bekijk de samenvatting van sc Heerenveen - Almere City

Bij de opening van de veertiende speelronde van de eredivisie heeft sc Heerenveen in het Abe Lenstra Stadion de zege gepakt tegen Almere City FC: 3-0. Het was voor de Friezen de derde overwinning op rij. Volgende week donderdag wacht een trip naar koploper PSV in Eindhoven.

Almere is na een uitstekende reeks van zes ongeslagen wedstrijden, met de 2-2 tegen Ajax als slot, weer terug op aarde. Dat was vorige week al het geval met de pijnlijke 5-0 thuisnederlaag tegen Heracles Almelo en Heerenveen deed er vanavond een schepje bovenop.

De stand in de eredivisie.

De eerste kans was voor Heerenveen-spits Pelle van Amersfoort. Osame Sahraoui zette met een steekpass Luuk Brouwers alleen voor de keeper, waarna Brouwers ervoor koos om de bal breed te leggen op Van Amersfoort. Loïc Mbe Soh stopte de inzet op de eigen doellijn.

Meer kansen Van Amersfoort

Even later was het wel raak. Dit keer kwam de steekpass van Simon Olsson, omspeelde Van Amersfoort doelman Nordin Bakker en schoof de spits de bal in het lege doel. Het was aanvankelijk de wedstrijd van de kansen van Van Amersfoort. Bij zijn derde kans schoot hij voorlangs.

Almere kwam in het verloop van de eerste helft beter in de wedstrijd, maar de betere kansen bleven voor de thuisploeg. De fraaie 2-0 viel in de 39ste minuut. Thom Haye verstuurde een lange pass vanaf de middenlijn, Mats Köhlert kopte de bal voor het doel en bij de tweede paal werkte Sven van Beek de bal in het net.

Het was voor de verdediger zijn vijfde eredivisiegoal in het juiste doel en zijn eerste sinds 10 april 2022 (Heerenveen Groningen 3-1). Met acht eigen goals is Van Beek recordhouder in de eredivisie.

Pelle van Amersfoort omspeelt Almere-doelman Nordin Bakker en schuift de bal in het doel.

In de tweede helft probeerde Almere terug te komen, maar ondanks bij vlagen aardig veldspel werden de Flevolanders nauwelijks gevaarlijk. Omdat dribbelaar Sahraoui, goed voor maar liefst 22 dribbels vanavond, tot twee keer toe naliet het duel te beslissen, hield Almere lang hoop.

Pastoor met verlies terug in Friesland

Die hoop vervloog toen Van Amersfoort bij een Friese counter koel bleef en heel gedecideerd zijn tweede goal maakte. Almere geloofde het daarna wel en probeerde een grotere nederlaag, zoals die van vorige week, te voorkomen.

De terugkeer van Alex Pastoor en zijn assistent Jeffrey Talan in het Abe Lenstra-stadion liep daarmee uit op een teleurstelling voor het trainersduo. Beiden waren in het verleden als speler en assistent-trainer actief bij Heerenveen. Ook oud-Heerenveen-spelers Rajiv van La Parra en Sherel Floranus konden geen potten breken namens Almere.

Waar niet zo lang geleden nog met witte zakdoekjes werd gezwaaid in Heerenveen werd deze overwinning van het team van coach Kees van Wonderen uitbundig gevierd. Voor Almere wacht volgende week net als voor Heerenveen een zware dobber. In Alkmaar is AZ zaterdag de tegenstander.