Rechtszaak tegen borstimplantatenbedrijf van start, eis tot 900 miljoen euro
In Amsterdam begint vandaag de rechtszaak tegen borstimplantatenbedrijf Abbvie. Vrouwenrechtenorganisatie Bureau Clara Wichmann eist een schadevergoeding die kan oplopen tot 900 miljoen euro. Meer dan 6000 vrouwen hebben zich aangemeld voor een schadevergoeding. Ze vinden de borstimplantaten die ze hebben gekregen gebrekkig.
Het gaat om 'getextuurde' implantaten. Die hebben een ruw oppervlak die Biocell of Natrelle worden genoemd door fabrikant Abbvie (dat voorheen Allergan heette). De vrouwen die zich hebben aangemeld bij de organisatie willen van de implantaten af vanwege de veiligheidsrisico's.
Het is aannemelijk dat mensen met deze implantaten een hoger risico hebben op een zeldzame vorm van lymfeklierkanker, al is de kans wel heel klein, meldde het RIVM in 2017 na onderzoek.
90 vrouwen met lymfeklierkanker
Vrouwen met de implantaten hebben 400 keer zoveel risico op het krijgen van BIA-ALCL (voluit Breast Implant Associated Anaplastic Large-Cell Lymphoma). De kans dat een vrouw deze vorm van kanker krijgt is tegen de tijd dat zij 75 jaar is, ongeveer 1 op de 7000. In Nederland leven 90 vrouwen met een borstimplantaat bij wie BIA-ALCL is vastgesteld.
De groep vrouwen met implantaten die vreest voor deze vorm van kanker is veel groter, zegt het bureau. In totaal gaat het in Nederland om 60.000 vrouwen. De schadevergoeding die wordt geëist is bedoeld voor het verwijderen van de implantaten en een reconstructie van de borst. Ook is een deel van de vergoeding voor het leed en pijn dat de ingreep veroorzaakt.
De vrouwenrechtenorganisatie wil dat de schadevergoeding er komt voor iedereen die af wil van de implantaten. De eis van 900 miljoen euro is gebaseerd op het aantal van 60.000 vrouwen met deze implantaten.
Tijdbom
Jeanine Peeters (65) is een van de vrouwen met BIA-ALCL. Begin april zei ze tegen de NOS dat ze wil dat de producent de protheses vergoedt, omdat de ziektekostenverzekering dat niet doet zonder medische noodzaak. Peeters heeft veel problemen gehad met haar implantaten. Zo zat er een scheur van 12 centimeter in de prothese, waarvan een deel in haar lichaam is terechtgekomen.
Bij latere onderzoeken werden ophopingen van siliconen in haar lymfeklieren vastgesteld. "Die siliconen migreren door je lichaam en kunnen zich ophopen in je hersenen, organen en lymfeklieren. Daardoor voelt het als een tijdbom in je lichaam." Ze kreeg de implantaten toen ze tien jaar geleden voor de tweede keer borstkanker kreeg.
Sinds 2018 zijn de implantaten niet meer in Europa te krijgen. In 2019 werden ze door Abbvie wereldwijd uit de handel gehaald. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt dat verwijdering niet nodig is en dat er ook risico's aan een operatie kleven. Wel vindt de IGJ het belangrijk om "bij veranderingen of klachten aan de borsten een arts te raadplegen".
Onbewust gezondheidsklachten
Een jurist van Bureau Clara Wichmann zegt dat een deel van de gebruikers wellicht al met gezondheidsklachten kampt, zonder te weten waardoor dat komt. Ook dat is in de berekening van de eis om schadevergoeding meegenomen.
"Sommige vrouwen ondervinden klachten, anderen niet. Hoe dan ook hebben alle dragers recht op goede informatie. Met deze rechtszaak willen wij het mogelijk maken dat zij een schadevergoeding ontvangen voor een gebrekkig product. Vrouwen moeten zelf de keuze kunnen maken of zij hun implantaten al dan niet laten vervangen", zegt de vrouwenrechtenorganisatie.
Een mogelijke schadevergoeding kan dus oplopen tot 900 miljoen euro, als iedereen zich meldt en zich zou laten opereren. De kosten zijn voor de operatie, herstel en nazorg.
Als de vrouwenrechtenorganisatie gelijk krijgt, kan het rechterlijke oordeel een rol gaan spelen bij soortgelijke zaken in heel Europa. In Amerika lopen al langer procedures tegen het farmaceutische bedrijf.
Het is niet duidelijk hoe farmaceut Abbvie tegen de zaak aankijkt. Het bedrijf wil niet reageren zolang de zaak onder de rechter is.