De rechtbank in Den Bosch
NOS Nieuws

Celstraffen voor 'Pablo Icecobar' en medeverdachten voor crystalmeth-labs

De Mexicaanse crystal meth-producent 'Pablo Icecobar' is door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot 14 jaar en 10 maanden gevangenisstraf voor de grootschalige organisatie van crystalmeth-labs. Zijn Haagse handlanger moet 13 jaar de cel in.

Het gaat allemaal om de zaak '26Inn'. De Mexicaanse en Nederlandse hoofdverdachten en hun medeverdachten runden een criminele organisatie die zich op grote schaal bezighield met de productie van crystal meth. Ze waren actief in drugslabs in Arnhem, Drempt, Moerdijk, Willemsoord en Hauwert.

De bijnaam van de Mexicaan is een combinatie van de naam van de beruchte drugsbaron Pablo Escobar en 'ice', zoals crystal meth in de straattaal wordt genoemd.

Mexicaanse methode

De organisatie bracht 'de Mexicaanse methode' naar Nederland, een bepaalde productiemethode voor crystal meth. De Mexicaan was het brein achter de organisatie. Hij stuurde de Latijns-Amerikaanse kant aan en zorgde voor de kennis, kunde en mankracht binnen de organisatie.

Hij verzorgde de export van ruim dertig kilo methamfetamine naar Duitsland. De drugslabs werden vervolgens professioneel ingericht door zijn Haagse partner, die de grondstoffen regelde en de crystal meth uiteindelijk verkocht.

Naast de twee hoofdverdachten bestond de organisatie uit een 43-jarige man die van Mexico naar Nederland werd gehaald om als laborant aan de slag te gaan. Hij kreeg een celstraf van bijna 8 jaar. Een 47-jarige man uit Ecuador werkte als laborant in Arnhem en kreeg daarvoor vijf jaar gevangenisstraf.

Zeer verslavend

Verder werkte een 44-jarige vrouw uit Colombia mee. Zij zorgde voor onderdak, vervoer, telefoons en geld voor Latijns-Amerikaanse verdachten die in de labs werkten. Daarvoor kreeg ze vier jaar cel, waarvan één voorwaardelijk.

De vrouwelijke partner van de Haagse verdachte moet negen maanden de cel in, waarvan vier voorwaardelijk, omdat ze leefde van de criminele winst. Volgens de rechter had ze moeten vermoeden dat dit geld geen legale afkomst kon hebben. De Haagse verdachte waste in totaal 220.000 euro wit.

De rechtbank hield er bij het bepalen van de straffen rekening mee dat crystal meth zeer verslavend is en kan leiden tot de dood van een gebruiker. Daarnaast is de productie zeer schadelijk voor het milieu en de leefomgeving door al het chemisch afval.

EncroChat

Justitie kon de verdachten veroordelen door hun communicatie via EncroChat, een communicatienetwerk waarbij gebruikers versleutelde berichten naar elkaar konden sturen. Het wordt veel gebruikt in de onderwereld.

De veroordeelde Pablo Icecobar liep tegen de lamp omdat hij op EncroChat liet weten dat hij de grootste crystalmeth-producent van Europa is. Ook bleek uit zijn berichten dat hij het brein was achter de labs in Arnhem, Drempt, Moerdijk, Willemsoord en Hauwert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl