De Australische premier Anthony Albanese spreekt met een van de slachtoffers
NOS Nieuws

Excuses Australië aan slachtoffers van medicijn dat leidde tot misvorming van baby's

De Australische premier Anthony Albanese heeft namens de regering excuses aangeboden aan de slachtoffers van het medicijn thalidomide. Gebruik van het medicijn, dat in de jaren vijftig en zestig aan zwangere vrouwen werd voorgeschreven tegen misselijkheid, leidde tot afwijkingen bij kinderen.

Het middel, dat in Nederland bekend is onder de merknaam Softenon, werd in tientallen landen voorgeschreven aan zwangere vrouwen. Het leidde ertoe dat wereldwijd duizenden kinderen werden geboren met onderontwikkelde of ontbrekende ledematen.

Hoeveel mensen in Australië slachtoffer zijn van het middel is niet duidelijk. De overheid heeft na een onderzoek in de Senaat in 2019 een compensatieregeling ingesteld. Daar hebben 146 mensen zich voor gemeld. Er mochten zich geen nieuwe mensen meer aanmelden, maar vandaag is de regeling weer opengesteld.

'Verwoestende gevolgen'

Albanese sprak vandaag in het Australische parlement zo'n tachtig slachtoffers toe. Hij noemde het toestaan van het middel voor zwangere vrouwen en de gevolgen daarvan "een van de duisterste hoofdstukken in de medische geschiedenis van Australië". "Moeders die in verwachting waren werden zonder hun eigen fout blootgesteld aan een medicijn met verwoestende gevolgen die pas te laat werden ontdekt."

De meeste farmaceutische bedrijven die het middel verkochten hebben inmiddels compensatie aangeboden aan de slachtoffers, maar ook regeringen hebben dat gedaan. Onder meer in België, Zweden en Canada hebben overheden een fonds voor slachtoffers.

Vergoeding

In Nederland zijn naar schatting 25 levensvatbare baby's geboren die slachtoffer waren van het medicijn. Vijftien van hen zijn nog in leven, meldt Stichting Nederlandse Softenon Slachtoffers. Zij ontvangen een periodieke vergoeding van de Duitse fabrikant en de Nederlandse overheid betaalt hun premies volksverzekeringen om hen te vrijwaren van heffingen over deze compensatie. In 2012 bood de topman van de fabrikant van thalidomide zijn excuses aan de slachtoffers van het medicijn aan.

Thalidomide is niet beschikbaar op de Nederlandse markt, maar wordt in sommige landen nog wel gebruikt als aanvulling op medicijnen bij de behandeling van multipel myeloom, een kanker van plasmacellen en bij behandeling van lepra. Het middel wordt vrijwel alleen voorgeschreven aan zestigplussers. Mannen die het slikken en een jongere vrouw of vriendin hebben, krijgen het advies een condoom te dragen als zij seks hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl