NOS Nieuws

Amerikaanse mannen vrijgesproken van moord na tientallen jaren celstraf

Twee mannen die veroordeeld waren voor moord in Amerika, zijn vrijgesproken door de rechtbank in New York. Het tweetal zat vast voor moord, maar na een nieuwe beoordeling door de rechter zijn hun veroordelingen geschrapt. In de zaken was er sprake van gebrekkige getuigenverklaringen en zijn procedurefouten gemaakt. De twee moordzaken zijn niet aan elkaar gerelateerd.

Het gaat om Jabar Walker en Wayne Gardine, beiden 49 jaar. Gardine werd veroordeeld voor een moord in 1994. De 22-jarige Robert Mickens werd toen in de wijk Harlem in New York twaalf keer beschoten. Het enige bewijs dat Gardine de dader zou zijn, was een verklaring van een drugsdealer die zijn verhaal meerdere keren had veranderd.

Negen maanden later vond in dezelfde buurt nog een moord plaats. Twee mannen werden neergeschoten in een geparkeerde auto. Jabar Walker werd hiervoor veroordeeld, omdat een getuige had gezegd dat hij Walker had horen roepen. Later kwam die getuige daar weer op terug, maar Walker bleef vastzitten voor de dubbele moord.

Uit onderzoek van non-profitorganisatie Innocence Project bleek dat de politie steken had laten vallen. Zo werd er geen rapport geschreven en werd bewijsmateriaal dat "nuttig was voor de verdachte" niet gedocumenteerd, schrijft CBS News.

Onterechte veroordelingen

Sinds 1989 zijn zeker 115 veroordelingen teruggedraaid in New York. Volgens de The New York Times gaat het in veel zaken om afro-Amerikanen of Amerikanen van Latijns-Amerikaanse komaf. Walker en Gardine werden aangehouden in de hoogtijdagen van de crackoorlog in Harlem. Politiecorruptie kwam veel voor in die tijd.

Organisaties zoals Innocence Project en de Post-Conviction Justice Unit proberen onterecht veroordeelde gevangenen uit die tijd vrij te krijgen. Bij Gardine en Walker is dat nu dus gelukt.

Walker werd maandag na de hoorzitting vrijgelaten. Op beelden in Amerikaanse media is te zien hoe hij buiten bij de rechtbank van blijdschap zijn armen in de lucht gooit. Ook Gardine is maandag vrijgekomen, maar hij is door de immigratiedienst weer vastgezet. Mogelijk wordt hij naar zijn geboorteland Jamaica gestuurd, omdat hij illegaal in Amerika zou verblijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl