Gevechtspauze Gaza met twee dagen verlengd, bevestigt Witte Huis
De gevechtspauze in Gaza wordt met twee dagen verlengd. Dat heeft het Witte Huis bevestigd, nadat Hamas en bemiddelaar Qatar al eerder hadden gemeld dat er een akkoord was bereikt over de voorwaarden. Israël heeft er officieel nog niks over gezegd, een bron bij de regering heeft het wel aan het dagblad Haaretz bevestigd. Details zijn nog niet bekend.
"Er is een akkoord bereikt met de broeders in Qatar en Egypte om de tijdelijke humanitaire wapenstilstand met twee dagen te verlengen, onder dezelfde voorwaarden als de vorige wapenstilstand," zei een Hamas-functionaris in een telefoongesprek met persbureau Reuters.
Beide partijen kwamen vorige week donderdag een bestand van vier dagen overeen, dat vrijdagochtend inging. Onderdeel daarvan was dat Hamas gijzelaars zou laten gaan en Israël Palestijnse gevangenen zou vrijlaten. Dat ging gefaseerd, vanavond moet de laatste uitwisseling plaatvinden. Het zou om 11 Israëlische gijzelaars gaan en 33 Palestijnse gevangenen.
Israël gaf aan dat het bereid is om de gevechtspauze met een dag te verlengen voor elke tien Israëlische gijzelaars die Hamas extra zou laten gaan. De verhouding is steeds 1 staat tot 3. Dat zou betekenen dat bij een verlenging van twee dagen Hamas 20 gijzelaars laat gaan en dat Israël nog eens 60 Palestijnse gevangenen extra vrijlaat.
Geen staakt-het-vuren
Van een langer durend staakt-het-vuren is nog geen sprake. De Israëlische regering zegt vastbesloten te zijn om "met volle kracht" door te gaan met de oorlog totdat Hamas is vernietigd. Dat wijst erop dat het zwaartepunt van de strijd zich naar het zuidelijk deel van de Gazastrook gaat verplaatsen, als het Israëlisch offensief in het noorden is afgerond.
Veruit de meeste van de meer dan 2 miljoen inwoners van de Gazastrook bevinden zich in het zuidelijk deel. Dat zijn zowel de Palestijnen die daar wonen als de inwoners van het noordelijk deel die naar het zuiden zijn gevlucht.
De oorlog in Gaza heeft volgens de autoriteiten die worden aangestuurd door Hamas aan bijna 15.000 mensen het leven gekost. Een groot deel van het gebied is verwoest, er is een tekort aan voedsel, drinkwater, brandstof en geneesmiddelen.
De oorlog begon op 7 oktober met een terreuraanval van Hamas op Israël, de grootste aanval op Israëlisch grondgebied in vijftig jaar. Die heeft aan zo'n 1200 Israëliërs het leven gekost, zo'n 240 inwoners van Israël werden door Hamas als gijzelaar meegenomen naar de Gazastrook.