Alejandro Garnacho scoorde vroeg in het duel met Everton met een fenomenale omhaal.

Als Van Basten en Rooney: fenomenale omhaal Garnacho helpt United aan zege

In Nederland denken we meteen aan Marco van Basten. Bij Manchester United aan Wayne Rooney. En na vandaag aan Alejandro Garnacho.

De 19-jarige Argentijn van Manchester United heeft in het Premier League-duel bij Everton, dat met 0-3 gewonnen werd, na drie minuten misschien wel het mooiste doelpunt van het seizoen gemaakt.

Perfecte omhaal

De voorzet kwam vanaf rechts van Diogo Dalot. Garnacho hing al in de lucht toen de bal bij hem kwam. Het contact met de bal kon niet beter en nog voor hij op zijn rug op het gras terechtkwam, wist Garnacho dat de bal in de verre kruising was geslagen.

De perfecte omhaal. Adembenemend. Fenomenaal.

Van de laatste vijf wedstrijden had Erik ten Hags United er maar twee gewonnen. Bovendien kampt Ten Hag - die de wedstrijd met klassiek Engels petje vanaf de tribune moest bekijken vanwege een schorsing - met een elftal aan blessures, onder wie grote namen als Antony, Casemiro, Rasmus Højlund, Christian Eriksen, Lisandro Martinez en Tyrell Malacia.

Daardoor maakte Luke Shaw, net hersteld van een zware blessure, meteen zijn rentree en liet Ten Hag de 18-jarige Kobbie Mainoo debuteren op het middenveld.

Puntenaftrek

Tegenstander Everton zit echter nog verder in de hoek waar de klappen vallen. Deze week legde de tuchtcommissie van de Engelse voetbalbond de tweede club van Liverpool een stevige sanctie op wegens financieel wanbeheer. Liefst tien punten aftrek kreeg Everton, waardoor het terugzakte naar de negentiende plaats in de Premier League.

Toch kwam de thuisclub goed voor de dag. Everton had grote delen van de wedstrijd het betere van het spel, maar het geluk ontbrak om na de fenomenale 1-0 van Garnacho in de openingsfase langszij te komen.

In Studio Voetbal wordt de omhaal van Garnacho vergeleken met de beroemde omhaal van Marco van Basten.

• AFP
    Erik ten Hag bekeek de fenomenale omhaal van Alejandro Garnacho tegen Everton vanaf de tribune vanwege een schorsing.
  • AFP
    De fans van Everton delen hun ongenoegen over de opgelegde puntenaftrek.

Sterker, na rust werd de opgave alleen maar groter. Een duikelpartij van Anthony Martial werd aanvankelijk afgedaan als een schwalbe, maar de VAR had gezien dat er wel degelijk licht contact was geweest tussen Ashley Young en de Franse aanvaller.

United kreeg een strafschop, de gele kaart voor Martial (wegens simuleren) werd ingetrokken en Marcus Rashford ramde de penalty zonder mededogen in het dak van het doel.

Martial zelf maakte het karwei daarna helemaal af door met een subtiele voetbeweging de 3-0 eindstand op het bord te zetten. Bij Everton viel Arnaut Danjuma in de slotfase in.

Aston Villa klopt rouwende Spurs

Eerder op de dag won Aston Villa in een spectaculair treffen met 1-2 bij Tottenham Hotspur. De club uit Birmingham, die in de Conference League een maatje te groot was voor AZ, dringt dankzij de zege de topvier van de Premier League binnen.

Voor de Spurs, die uitstekend aan het seizoen waren begonnen, was het de derde nederlaag op rij.

De stand in de Premier League.

Kort voor de ontmoeting in Londen kwam het bericht dat voormalig bondscoach Terry Venables - die als coach van Tottenham Hotspur onder meer Gary Lineker en Paul Gascoigne onder zijn hoede had en met hen de FA Cup won - op 80-jarige leeftijd overleden was.

Beide ploegen begonnen dan ook met een eerbetoon aan de markante trainer. Tottenham speelde bovendien met rouwbanden.

Eerbetoon aan Terry Venables voorafgaand aan Tottenham Hotspur en Aston Villa.

Na dat ingetogen moment ging het meteen los op het veld en regende het kansen, met name voor de thuisclub.

Pas na 22 minuten opende Giovani Lo Celso de score voor Tottenham met een van richting veranderd schot en nog in dezelfde minuut werd de 1-1 van Villa-topscorer Ollie Watkins na minutenlang bestuderen van de beelden afgekeurd.

Diep in de extra tijd van de eerste helft kopte Pau Torres alsnog de gelijkmaker binnen. In de tweede helft kreeg Tottenham opnieuw een reeks kansen, maar doelman Emiliano Martínez liet zijn klasse zien.

Son Heung-min wist hem tot drie keer toe te passeren, maar die hattrick kwam niet op de borden: alle drie de treffers konden niet door de beugel volgens de arbitrage. Die van Watkins kon dat wel: na aan mooie aanval door het midden schoot hij de 1-2 binnen.