NOS NieuwsAangepast

Pieter van Oord van baggerbedrijf naar top van Schiphol

Ondernemer Pieter van Oord wordt komende zomer aangesteld als nieuwe bestuursvoorzitter van Schiphol. Hij volgt daarmee Ruud Sondag op, die tijdelijk was aangesteld om de luchthavengroep te leiden.

Van Oord stapt over van het gelijknamige maritiem bedrijf, dat zich toelegt op bijvoorbeeld baggerwerk en het leggen van kabels voor windparken op zee. Sinds 2008 is Van Oord aan het familiebedrijf verbonden als topman.

Daarnaast is de nieuwe bestuursvoorzitter lid van de raad van toezicht van het Nationale Park De Hoge Veluwe en president-commissaris van Stadion Feijenoord.

Internationale ervaring

Schiphol prijst onder meer zijn leidinggevende ervaring bij een internationaal bedrijf. In een persverklaring schrijft de luchthavengroep dat Van Oord daarnaast ervaren is op het gebied van "logistieke operaties". Op dat gebied kampte Schiphol eerder met grote problemen.

Ruud Sondag is sinds november vorig jaar de hoogste baas van Schiphol. Hij volgde Dick Benschop op die zijn functie neerlegde vanwege aanhoudende chaos op de luchthaven. Onder zijn bewind kwam het vliegveld onder vuur te liggen vanwege lange wachtrijen en uitvallende vluchten.

Afgelopen maand werd bekend dat het demissionaire kabinet onder druk van de VS en Brussel de voorgenomen krimp van de luchthaven voorlopig stillegt. Die krimp had er moeten komen om omwonenden te ontlasten, maar ook om de stikstofuitstoot terug te dringen.

In de verklaring schrijft de raad van commissarissen van Schiphol dat bij de keuze voor Van Oord zijn visie op verduurzaming zwaar heeft meegewogen. "Graag draag ik bij aan de transitie van Schiphol en de luchtvaart, vanuit een verantwoordelijkheid die ik voel voor onze samenleving", aldus Van Oord zelf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl