De Blue Sky III
In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Oude ijsbreker verlaat na 1,5 jaar Rotterdamse scheepswerf

De oude ijsbreker Blue Sky III, die anderhalf jaar aan de ketting lag bij een scheepswerf, is vertrokken uit Rotterdam. De ijsbreker heeft een nieuwe eigenaar en bemanning.

Er waren langdurige problemen met de ijsbreker. De bemanningsleden zaten maandenlang vast op de scheepswerf omdat de Griekse scheepseigenaar weigerde hun salarissen te betalen. De bemanningsleden kwamen uit Myanmar en Rusland, de kapitein uit Sri Lanka.

Vanwege een openstaande schuld van 50.000 euro bij de scheepswerf werd het schip een tijdlang niet voorzien van stroom en water. De bemanningsleden moesten overleven met voedsel en hulp van vrijwilligers. Inspecteur Aswin Noordermeer van de Internationale Transportarbeiders Federatie (ITF) sprak van "een schrijnende situatie".

In april kwam de eigenaar over de brug en betaalde hij vliegtickets en een deel van de salarissen aan de bemanningsleden. Vijf van hen gingen direct naar huis.

Schulden afbetaald

Alle schulden zijn inmiddels afbetaald door de nieuwe eigenaren, kapitein Oscar Osman en zijn broer Fayiz Osman. Het schip uit 1966 is opgeknapt zodat de Blue Sky III eindelijk weer veilig de haven uit kan varen.

De ijsbreker kon met een nieuwe bemanning vertrekken uit Rotterdam:

De nieuwe crew van de Blue Sky III

Het schip heeft een volledig nieuwe bemanning op één bemanningslid uit Myanmar na, die is al die tijd op het schip gebleven. "Toen wij het schip kochten hebben we hem gevraagd wat hij wilde, maar hij bleef het liefst aan boord, samen met ons", zegt Oscar Osman tegen Rijnmond.

Het schip is onderweg naar Cyprus. Daar wordt het op een droogdok verder opgeknapt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl