NOS Voetbal

Hoe lastig krijgt Ajax het tegen AS Roma? 'Je moet opboksen tegen al die kelen'

  • Jonna ter Veer

    redacteur NOS Sport

  • Jonna ter Veer

    redacteur NOS Sport

Hoe lastig krijgt Ajax het vanavond in Rome? Tegen AS Roma, kampioen van Italië, waarvan de speelsters na de wedstrijd regelmatig een balletje trappen met fans?

Het wordt zwaar. Want Roma, een ploeg vol internationals, verliest maar zelden, is niet vies van theater en geeft nooit op. En de liefde tussen speelsters en fans is geheel wederzijds.

"Het publiek staat echt achter Roma. Je moet opboksen tegen al die kelen", zegt Stefanie van der Gragt.

In 2022 vertrok de oud-international van Ajax naar Internazionale, waarvoor ze één seizoen speelde. Ze herinnert zich de wedstrijd in Stadio Tre Fontane nog goed. Want dat het een klein stadion is - er passen maar 3.000 mensen in - is aan het geluidsvolume niet te merken. "Ze jutten je echt op."

Prijzenpakker

De band van de spelers met hun 'twaalfde man' is uniek, zegt Leonardo Frenquelli, sportjournalist bij Il Romanista. Hij volgt het vrouwenteam sinds de oprichting in 2018. "Roma is echt heel groot, maar ze blijven aandacht houden voor het kleine."

AS Roma viert het landskampioenschap van 2023 met fans op de parkeerplaats

AS Roma is in slechts vijf jaar tijd uitgegroeid tot de beste club van het land. Vorig seizoen brak het team van trainer Alessandro Spugna alle records.

De Romeinen werden voor het eerst landskampioen, wonnen de beker en kwamen in de Champions League tot de kwartfinales, waarin ze werden verslagen door de latere toernooiwinnaar FC Barcelona.

"Roma maakt snel, maar krachtig carrière", vertelt Frenquelli. "Het resultaat van slim in de breedte investeren", is zijn analyse.

"Trainer Betty Bavagnoli promoveerde in 2021 tot manager van de AS Roma-vrouwen. Zij zorgde voor een duurzame structuur. De Primavera, het team onder 19, is al vier jaar op rij landskampioen. Ook haalde Bavagnoli nieuwe spelers, zoals Emilie Haavi (in 2020 verkozen tot beste Noorse speelster van het jaar, red.). Het eerste team heeft een bijna even sterke bank als basis."

Allemaal gevaarlijk

Welke speler van AS Roma moet Ajax vrezen? Frenquelli: "Er is niet één topscorer, ze zijn allemaal gevaarlijk."

Emilie Haavi in de kwartfinale tijdens het CL-duel met FC Barcelona in maart 2023

Roma won dit seizoen al zijn acht competitiewedstrijden. De 27 goals die de ploeg maakte, kwamen van 14 verschillende speelsters.

Als je dan toch de grootste doelpuntendreiging moet aanwijzen, dan is dat Evelyne Viens, de Canadese die aan haar eerste seizoen in Rome bezig is. Zij is gedeeld topscorer van de Serie A met vijf goals, evenveel als Oranje-international Lineth Beerensteyn en Cristiana Girelli, beiden uitkomend voor Juventus.

Hoe komt Roma tot scoren? "Ze zijn oplossingsgericht. Spelen de bal snel rond en kunnen snel schakelen: lukt het niet op de ene, dan creëren ze op een andere manier kansen. En ze geven nooit op", aldus Frenquelli.

Dat bleek wel toen het team in de Champions League-wedstrijd tegen Bayern München een punt uit het vuur sleepte door in de negentigste minuut de 2-2 te maken. Halverwege het duel keek Roma nog tegen een 2-0 achterstand aan, onder andere door een eigen goal.

'Pas op voor theatrale'

Kan Ajax, dat de groepsfase begon met een verrassende 2-0 overwinning op Paris Saint-Germain, de borst natmaken? Ja en nee, denkt Van der Gragt.

Van der Gragt in haar tijd bij Inter

Ajax moet gewoon z'n eigen spel spelen, zegt ze: "Tussen de linies door voetballen en de bal rond laten gaan. Dan gaat er ruimte komen. Dat zag je in de wedstrijd tegen PSG ook."

En waarin schuilt het gevaar? "Pas op voor dat theatrale", waarschuwt de 31-jarige oud-international. "Speelsters proberen je uit de wedstrijd te halen, bijvoorbeeld door op de grond te gaan liggen, terwijl er niets aan de hand is. Scheidsrechters trappen erin. Maar ga daar niet in mee."

'Allermooiste wedstrijden'

Maakt Ajax een kans? Volgens sportjournalist Frenquelli wordt bij AS Roma verwacht dat ze Ajax wel kunnen verslaan in eigen huis.

Van der Gragt, tegenwoordig technisch manager bij AZ, wil zich niet aan een voorspelling wagen. Maar één ding weet ze zeker: "Dit zijn de allermooiste wedstrijden voor een profvoetballer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl