WHO wil informatie over uitbraak luchtweginfecties onder Chinese kinderen
Wereldgezondheidsorganisatie WHO wil opheldering van China over een luchtwegaandoening die opvallend veel Chinese kinderen teistert. Sinds half oktober heerst er een uitbraak, waardoor Chinese ziekenhuizen vol liggen met zieke kinderen met longontstekingen.
In hoofdstad Peking en in Liaoning hebben ziekenhuizen moeite om alle zieke kinderen op te vangen. Alle kinderen die binnenkomen zijn besmet met een zogenoemde atypische longontsteking. Daarbij is het opvallend dat kinderen amper hoesten, maar vooral erg hoge koorts krijgen en longknobbeltjes hebben. Een groot deel moet worden opgenomen.
China kwam op 13 november met een persconferentie en meldde de toename van luchtwegaandoeningen. Volgens de autoriteiten komt de uitbraak door de opheffing van de coronamaatregelen en bekende ziekteverwekkers zoals de griep. Of het ook daadwerkelijk een staart van de coronapandemie is, is niet bekend.
In een officieel verzoek vraagt de WHO aan China om gedetailleerde informatie aan te leveren over de toename van de luchtwegaandoeningen. Het gaat dan vooral om epidemiologische- en klinische informatie en laboratoriumresultaten van de zieke kinderen. De WHO noemt het 'routine' om deze informatie op te vragen bij uitbraken.
Op sociale media gaan beelden rond van ouders die met hun kinderen in overvolle wachtruimtes van het ziekenhuis zitten. Ook zijn foto's te zien van kinderen die in het ziekenhuis hun huiswerk maken terwijl ze aan een infuus liggen.
De WHO adviseert Chinezen om maatregelen te nemen, zoals vaccineren, afstand houden van zieken en het dragen van mondkapjes.
Het RIVM zegt in reactie op vragen van de NOS dat de WHO leidend is. "Het is nu aan de WHO dit uit te zoeken. Wij volgen wat er gebeurt via de WHO."