Partijprogramma's makkelijker te begrijpen dankzij nieuwe site
'Circulaire economie', 'morele vraagstukken' en 'voorwerp van zorg der overheid.' Allemaal termen die worden gebruikt in verkiezingsprogramma's in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Maar door deze moeilijke woorden zijn de programma's, en daarmee de politiek niet toegankelijk voor iedereen.
Met een nieuwe site, gebouwd met behulp van kunstmatige intelligentie, is het voortaan makkelijker om de verkiezingsprogramma's van partijen te begrijpen. Via Partijplein kun je standpunten lezen in een makkelijkere óf andere taal, waardoor de verkiezingen een stukje toegankelijker worden.
Met behulp van de website krijg je een completer beeld van de standpunten van partijen. Ook word je door de tool niet beïnvloed, wat bij andere stemtools wel het geval kan zijn.
Initiatiefnemers Khaled Tamimy, Paul Lodder en July Jagt kwamen tot het idee na het lezen van onder andere een artikel in NRC, over hoe een stemhulp je kan beïnvloeden. Daarin wordt politicoloog Martin Rosema aangehaald die onderzoek deed naar deze invloed. Rosema vertelde dat een stemhulp bij ongeveer vijf procent van de kiezers leidt tot een conclusie, "wat ongeveer gelijk staat aan zeven tot acht zetels in de kamer".
"Het kan zijn dat uit stemwijzers net een andere voorkeurspartij komt dan hoe je er echt in staat", zegt Tamimy tegen de NOS. "Soms begrijpen mensen een stelling niet en klikken ze daarom op 'neutraal' in plaats van 'mee eens' of 'mee oneens'. Daardoor is het uiteindelijke resultaat ook anders."
"We hopen hiermee mensen meer betrokken te krijgen bij de politiek, en dat ze op de hoogte zijn van onderwerpen en stellingen", zegt Tamimy. "Met de tool kunnen mensen specifieker zoeken op één onderwerp, want in een stemwijzer komt lang niet alles aan bod", aldus Tamimy.
De website beschikt over een zoekfunctie waardoor je zelf standpunten van partijen bij bepaalde onderwerpen kunt lezen. Je klikt eerst op de gewenste taal zoals Nederlands of eenvoudig Nederlands, of bijvoorbeeld Fries, Arabisch of Pools. Daarna kun je binnen jouw taal zoeken op onderwerpen.
Zoek je bijvoorbeeld op 'bestaanszekerheid' binnen het menu 'Eenvoudig Nederlands', dan krijg je de standpunten van alle partijen over dit onderwerp te zien, geschreven in makkelijkere taal.
Bij het maken van de website is gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie. "Op die manier kunnen de partijprogramma's makkelijk worden vertaald", zegt Tamimy. "Het is wel goed om te benoemen dat ook AI fouten kan maken", maant hij.
Ook kan de tool met behulp van AI "slim en intuïtief" zoeken binnen de verkiezingsprogramma's. "Als je bijvoorbeeld zoekt op 'advies middelbare school' dan krijg je óók resultaten waar die letterlijke woorden misschien niet exact zo in voorkomen. De tool snapt dan toch dat je waarschijnlijk wil lezen over 'onderwijs", aldus Tamimy.