Het paleis van Justitie in Den Haag
NOS NieuwsAangepast

Geen straf voor bedrijf van miljardair Melchers in zaak gifgasaanval Iran

Het bedrijf van de onlangs overleden miljardair Hans Melchers is niet aansprakelijk voor het letsel dat gifgasaanvallen in de Irak-Iranoorlog in de jaren tachtig veroorzaakten, heeft de rechtbank Den Haag bepaald. Een ander bedrijf, Forafina Beleggingen (voorheen KBS Holland) moet wél een schadevergoeding betalen aan vijf Iraniërs.

Het bedrijf van Melchers (toen Melchemie geheten, nu Otjiaha) leverde thionylchloride aan Irak, maar volgens de rechtbank was toen nog niet bekend dat Irak mosterdgas als strijdmiddel gebruikte. "Laat staan dat Irak voor de productie van dat gas thionylchloride gebruikte", aldus de rechtbank in het vonnis. "Die stof kan ook voor vreedzame doeleinden worden gebruikt, bijvoorbeeld als bestrijdingsmiddel in de landbouw of voor de vervaardiging van plastics."

De zaak was aangespannen door vijf Iraanse slachtoffers van Iraakse gifgasaanvallen in de jaren 80. Zij eisten een schadevergoeding van de twee bedrijven. Forafina was niet in de rechtbank aanwezig voor de uitspraak. Ook hebben ze geen verweer gevoerd, daarom zijn ze bij verstek veroordeeld tot betaling van een nog nader te bepalen schadevergoeding.

Chemische stoffen

Tijdens de Irak-Iranoorlog (1980-1988) zijn door westerse bedrijven aan Irak chemische stoffen geleverd, waaronder thionylchloride, dat nodig is voor de productie van mosterdgas. Irak gebruikte dat gifgas bij aanvallen op Iraanse militairen. Mosterdgas kan leiden tot blindheid, benauwdheid en het wegbranden van de huid tot op het bot. Bij inademing kan het tot de dood leiden.

De slachtoffers waren tijdens de oorlog actief als vrijwilliger of militair in het Iraanse leger. Destijds waren ze tussen 16 en 22 jaar oud.

Volgens hun advocaat Liesbeth Zegveld waren ze op het moment van de aanvallen actief in het grensgebied van Iran en Irak. Daar hebben ze "afschuwelijk en blijvend letsel opgelopen", aldus Zegveld. Ze hebben blaren op hun lichaam en hun longen of ogen zijn beschadigd. "De impact van mosterdgas stopt nooit en wordt alleen maar erger."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl