RIVM maakt zich zorgen: Nederlanders zijn flink minder gaan bewegen
Vorig jaar bewoog slechts 44 procent van de Nederlanders voldoende en sinds 2020 voldoen steeds minder Nederlanders aan de beweegrichtlijnen, blijkt uit onderzoek van het RIVM. In 2019 bewoog nog 49 procent voldoende.
Vooral jongeren, jongvolwassenen en hoger opgeleiden zijn minder gaan bewegen. Allemaal zijn ze minder gaan fietsen en wandelen van en naar school, werk en in hun vrije tijd. Het RIVM vergeleek cijfers van voor de coronaperiode met cijfers van na corona.
Volgens lifestyle coach Cedric Rachmad hebben Nederlanders vaak andere prioriteiten dan bewegen:
Wat opvalt, is dat jongeren wel meer zijn gaan sporten, maar toch minder aan de beweegrichtlijn voldoen. Dat komt doordat het aantal minuten dat ze per week op de fiets zitten, is gedaald. Een mogelijke schuldige is de e-bike: een fietser legt een afstand daarmee af in minder tijd en zit dus korter op de fiets.
Volgens Tessa Schurink, een van de onderzoekers van het RIVM, is het duidelijk wanneer de e-bike een slechte invloed heeft. "Als je de auto laat staan en in plaats daarvan de elektrische fiets pakt, dan is het natuurlijk beter, maar als je de gewone fiets gaat vervangen voor de elektrische met trapondersteuning, dan is het toch minder intensief."
Ik zie dat ik minder goed denk als ik niet in beweging blijf. Dan word ik somber.
Jongeren van 12 tot 17 jaar zitten wekelijks gemiddeld 48 minuten minder op de fiets naar school en fietsen 51 minuten minder in hun vrije tijd dan in 2019, ook al is het aantal dagen dat ze naar school gaan hetzelfde gebleven.
Jongeren, jongvolwassenen en hoogopgeleiden zijn daarnaast ook nog eens de mensen die gemiddeld het meeste aantal uren op een dag op een stoel zitten. Dat baart het RIVM zorgen. Veel zitten hangt samen met een hoger risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en eerder overlijden. Bij mensen die zeer actief zijn en ruim aan de richtlijnen voldoen, is dat verband er bijna niet.
Bewustzijn verschilt
Het bewustzijn onder jongvolwassenen over hun beweging loopt uiteen, blijkt vanochtend bij een school in Den Bosch. "Ik heb wel betere dingen te doen: werken en met vrienden afspreken", zegt een 18-jarige tegen een NOS-verslaggever. Een ander die komt aanrijden op een e-bike zegt dat die hem dagelijks veel tijd scheelt. "Nu kost het me een kwartiertje, anders 25 minuten", zegt hij. Dat scheelt dus 20 fietsminuten van en naar school.
Vervolgens verschijnt een jonge vrouw die meer bezig is met haar gezondheid: "Ik probeer dagelijks 10.000 stappen te zetten, maar dat is wel moeilijker in de winter en met de regen", vertelt ze. "Ik zie dat ik minder goed denk als ik niet in beweging blijf. Dan word ik somber."