Wolvenspotters in het Drents-Friese Wold.
NOS Nieuws

Wolvenwelpje in Drenthe trekt hordes fotografen, boswachter grijpt in

Een wolvenwelpje in Nationaal Park Drents-Friese Wold trekt de afgelopen tijd zo veel bekijks, dat een plaatselijke boswachter heeft ingegrepen.

Tientallen wolvenspotters probeerden het dier de afgelopen tijd vast te leggen. Om het jong te lokken werd onder meer gerammeld met een blikje voer, tot zorgen van boswachter Lysander van Oossanen: "Als een wolf daarop ingaat, laat hij ander gedrag zien dan zijn natuurlijke gedrag. En dat willen we niet", zegt hij tegen RTV Drenthe .

De weg waar de fotografen zich verzamelden, stond op een gegeven moment zo vol dat hulpdiensten er niet langs hadden gekund. Van Oossanen heeft in overleg met gemeenten Westerveld en Ooststellingwerf besloten de fotografen op afstand te houden, meldt de regionale omroep.

Discussie tussen voor- en tegenstanders

Ook werd gevreesd voor ongeregeldheden tussen het toegestroomde publiek: "Als een wolf ergens opduikt, heb je tegenwoordig bijna automatisch voor- en tegenstanders van het dier die zich óók aandienen. Daardoor ontstond ook in het veld al de nodige discussie", zegt de boswachter.

"De één vindt het prachtig om de wolf in het wild te spotten, terwijl de ander de wolf niet kan luchten of zien. We wilden voorkomen dat mensen met elkaar op de vuist gingen."

Opjagen

Staatsbosbeheer riep wolvenspotters eerder al op het dier niet op te jagen . Zo is fotografen gevraagd niet met het dier mee te lopen.

Verder ingrijpen was uiteindelijk niet nodig. De wolf heeft zich sinds dit weekend niet meer laten zien, waardoor de rust in het gebied is teruggekeerd. "Maar zo snel als-ie weg is, kan hij ook weer terugkomen. En dat hopen de mensen die in het weekend tevergeefs langskwamen ook".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl