De drie verdachten Arginio E., Guillermo G. en Derik H.
NOS Nieuws

Justitie: verdachte Solid Grooves wist moordwapen weg te gooien in de gevangenis

Derzik H., de man die Jimmy Schepers zou hebben doodgestoken op het festival Solid Grooves, wist volgens justitie het moordwapen bij zijn aanhouding uit handen van de politie te houden. Uiteindelijk zou hij het mes vanuit zijn cel hebben weggegooid en werd het nooit meer gevonden.

Het Openbaar Ministerie vertelde dit tijdens een inleidende zitting in de Rechtbank van Amsterdam. Het baseert zich op afgeluisterde telefoongesprekken tussen de hoofdverdachte en zijn moeder.

Onderbroek

Het Solid Grooves festival was eind mei in het Westelijk Havengebied in Amsterdam. De 21-jarige Jimmy Schepers en zijn vrienden raakten daar in een discussie met de verdachten, wat uitliep op een gevecht. Jimmy overleed door messteken en twee vrienden van hem raakten zwaargewond.

Kort na de steekpartij werd Derzik H. (20) aangehouden vlak bij het festivalterrein. Videobeelden gingen rond waarop te zien was dat H. een mes in zijn handen had tijdens het gevecht. Bij zijn aanhouding werd dat niet gevonden, hoewel hij tot twee keer toe werd gefouilleerd. Ook op andere mogelijke plekken werd het mes niet gevonden.

In eerdere berichtgeving van Het Parool kwam naar voren dat H. na de steekpartij het inklapbare mes in zijn onderbroek zou hebben verstopt. De politie vond dit niet en zo wist de verdachte het mes naar verluidt mee te nemen naar het hoofdbureau in Amsterdam.

Matras

Uit een afgeluisterd gesprek tussen Derzik H. en zijn moeder blijkt volgens het OM dat de verdachte het matras in zijn cel opensneed en het mes daarin verstopte. Na twee dagen zou hij het mes in een bakje met etensresten hebben gedaan om het vervolgens weg te gooien in een vuilnisbak. Het mes werd niet meer gevonden.

Na onderzoek bleek inderdaad dat er een verkleurde inkeping in zijn matras zat, inclusief het DNA van de verdachte. H. ontkent dat hij het mes heeft weggemaakt uit de gevangenis.

Op de jas en schoenen van de verdachte werd DNA van de overleden Jimmy gevonden. Ook zaten op zijn knokkels sporen van Jimmy en op zijn broek zaten bloedsporen van een ander slachtoffer. Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat H. degene is die Jimmy doodstak. Hij zegt zelf zich niets te herinneren van het dodelijke gevecht.

Andere verdachten

Naast Derzik H. hield de politie ook Guillermo G. en Arginio E. aan voor de steekpartij. Ze zouden met z'n drieën naar het festivalterrein zijn gekomen om mensen te beroven onder bedreiging van een mes. Guillermo G. en Arginio E. worden verdacht van diefstal en openlijke geweldpleging, maar zijn inmiddels weer op vrije voeten.

Maandag is er een nieuwe pro-formazitting in de zaak rond de dood van Jimmy Schepers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl